Reuters

Goedemorgen! In Frankrijk begint vandaag de G7-top, waar het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de VS, Canada en de EU het onder meer hebben over het handelsconflict tussen de VS en China. En in Ede wordt Operatie Market Garden herdacht met een vliegshow.

Vandaag is het zonnig en het wordt zomers warm. Bijna overal wordt het 27 tot 29 graden. In het zuidoosten kan het 30 graden worden. Er waait een zwakke tot matige oostenwind. De komende dagen is het hitteplan van kracht.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de Franse badplaats Biarritz komen de leiders van zeven vooraanstaande industriële staten en de Europese Unie bij elkaar voor de G7-top. Ze gaan het onder meer hebben over de handelsconflicten tussen de VS en China en Europa. In het nabijgelegen Hendaye zijn protesten aangekondigd.
  • Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de bevrijdingsactie Operatie Market Garden begon. Dat wordt in Ede herdacht met Wings of Freedom, een grote vliegshow.
  • In Spanje start vanavond de Vuelta met de ploegentijdrit. Onder anderen de Nederlanders Wout Poels (Ineos) en Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) gaan van start in de wielerronde. De tijdrit is te volgen via een livestream en een liveblog op NOS.nl en de NOS app.
Reuters

Wat heb je gemist?

De Braziliaanse president Bolsonaro stuurt het leger naar het Amazonegebied in de strijd tegen de bosbranden. Die beslissing volgt na grote internationale druk op de president, omdat hij te weinig zou doen tegen de branden.

Militairen worden per direct naar de brandhaarden gestuurd voor minimaal een maand, staat in een presidentieel decreet. Ook krijgt de brandweer beschikking over extra materieel. In een tv-toespraak zei Bolsonaro dat het hoge aantal bosbranden in het Amazonegebied het gevolg is van droogte en hoge temperaturen.

Reuters

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Ruimtestation ISS krijgt een bijzondere bezoeker. Vandaag zou een onbemande Sojoez aan moeten koppelen met in de stoel van de commandant de Russische robot Fjodor. In het Russische deel van het ruimtestation moet de robot vijf dagen lang worden onderworpen aan experimenten om te zien hoe hij in gewichtloosheid functioneert.

Fjodor (zijn officiële naam is Skybot F-850) vliegt met een Russisch vlaggetje vastgeklampt in zijn rechterhand. Het is voor het eerst dat een Sojoez-capsule is gelanceerd zonder mensen aan boord.

Fjodor aan boord van de Sojoez NASA TV

Vooralsnog heeft de robot zijn bestemming niet bereikt. Een eerste poging om met een automatisch navigatiesysteem aan te koppelen met het ISS is mislukt. De Sojoez naderde het ruimtestation tot op 100 meter, bleef even hangen, en verwijderde zich toen weer. Als het lukt om de problemen met het navigatiesysteem op te lossen, wordt morgen mogelijk een nieuwe poging ondernomen.

Fijne dag!

STER reclame