ANP

Goedemorgen! Minister Grapperhaus probeert in Thailand de gevangen coffeeshophouder Johan van Laarhoven naar Nederland te halen. En het is vandaag 30 jaar geleden dat twee miljoen Baltische burgers een menselijke ketting vormden in de strijd voor onafhankelijkheid.

Wekdienst liever luisteren?

Vandaag is het zonnig weer en het wordt zomers warm op veel plaatsen, met temperaturen van 24 tot 27 graden. Aan de kust is 's middags wel kans op een stevige wind vanaf zee.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid praat vandaag met zijn Thaise collega over coffeeshophouder Johan van Laarhoven en zijn vrouw. Zij zitten in Thailand een lange gevangenisstraf uit en Grapperhaus wil bespreken of ze hun straf in Nederland kunnen voortzetten.
  • In een kort geding eisen verschillende media dat er een camera mag zijn bij de schouw van de plaats waar Nicky Verstappen 21 jaar geleden dood werd gevonden. De rechtbank wil de Brunssummerheide bezoeken met de verdachte Jos B. en wil daar geen media bij hebben.
  • De Baltische staten houden vandaag een feestelijke herdenking voor het moment waarop zij opstonden tegen het Sovjet-regime, 30 jaar geleden. Dat deden zij met één van de langste menselijke ketens in de geschiedenis.
  • En de Nederlandse hockeyvrouwen spelen om 18.00 uur de halve finale van het Europees Kampioenschap. Hun tegenstander is regerend olympisch kampioen Engeland. De wedstrijd is live te zien op NPO 2 en op NOS.nl. De laatste wedstrijd wonnen ze woensdag met maar liefst 14-0:
Nederlandse hockeysters maken korte metten met Rusland Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wat heb je gemist?

De coalitiepartijen zijn het in grote lijnen eens over de belastingmaatregelen die ertoe moeten leiden dat de gevolgen voor de koopkracht volgend jaar eerlijk verdeeld wordt. Ook over het verbeteren van de woningmarkt, met name voor starters, zitten ze op één lijn. "We hebben weer stappen gezet op weg naar Prinsjesdag", zei premier Rutte na afloop.

Op de derde dinsdag in september is er vrijwel zeker goed nieuws voor de koopkracht van de lage en middeninkomens. Ook gaat er geïnvesteerd worden in de economie en de woningmarkt.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Het aantal daklozen in Nederland is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal mensen tussen de 18 en 65 jaar dat geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, is toegenomen van 17.800 in 2009 naar 39.300 in 2018.
  • Vrouwen met hartfalen kunnen mogelijk toe met een veel lagere dosering medicijnen dan in de internationale richtlijnen staat, ongeveer de helft lager dan die voor mannen. Dat blijkt uit een groot en uniek internationaal onderzoek onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
  • In Polen is het stoffelijk overschot gevonden van een van de twee speleologen die sinds afgelopen weekend in een diepe grot zaten opgesloten. Ze zaten gevangen nadat de toegangstunnel was ondergelopen met water.

En dan nog even dit:

In de Amerikaanse staat Colorado heeft een poema een 8-jarig jongetje aangevallen en verwond. De jongen rende van de tuin naar de woning toen het roofdier hem aanviel en hem in zijn hoofd vastbeet. Zijn broer zag het gebeuren en riep meteen de hulp in van hun vader. Die zorgde ervoor dat de poema losliet en ervandoor ging, waarna het jongetje met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis is gebracht.

In Colorado is dit jaar al twee keer eerder een mens aangevallen door een poema. Er zijn nu vallen geplaatst en speurhonden ingezet om de poema te vangen.

Vrijwilligers plaatsen vallen voor de poema APTN

Fijne dag!

STER reclame