Een helikopter boven het Tatra-gebergte, bij een reddingsoperatie eerder deze week EPA

In het Tatra-gebergte, in het grensgebied tussen Polen en Slowakije, zijn toeristen overvallen door zwaar onweer. Hulpdiensten zeggen dat de bliksem op meerdere plaatsen is ingeslagen en dat er ten minste vijf doden en meer dan honderd gewonden zijn gevallen op verschillende plaatsen.

Over de ernst van de verwondingen is nog veel onduidelijk. Onder de doden zijn ook twee kinderen. Poolse media melden dat een jongen van 13 is gereanimeerd. De autoriteiten houden er rekening mee dat de bliksem ook is ingeslagen in de metalen kettingen die in het gebergte zijn opgehangen om klimmers te helpen.

De hulpdiensten zetten vier helikopters in om de slachtoffers naar ziekenhuizen te brengen. Bij de top van de Giewont, waar veel toeristen werden getroffen, is het nog altijd slecht weer en ook mistig. In de ochtend zou het nog strakblauw zijn geweest.

Dodelijkste ongeluk

Volgens Poolse media is het ongeluk in het Tatra-gebergte mogelijk een van de dodelijkste in het gebied. De laatste keer dat meerdere mensen omkwamen bij een blikseminslag op de Giewont was in 1937. Toen vielen er vier doden en dertien gewonden.

Op maandag werd ook al een grote reddingsoperatie opgezet in het gebergte. Dat was voor twee onderzoekers die afgelopen weekend vast kwamen te zitten in de grootste en diepste grot van Polen. Zij zijn nog altijd niet teruggevonden.

STER reclame