ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 22/8: Merkel bezoekt Rutte en afscheid prinses Christina

Goedemorgen! Angela Merkel praat met Rutte over de klimaatplannen. En de koninklijke familie neemt afscheid van prinses Christina.

Het wordt een zonnige en droge dag, met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Ook de komende dagen blijft het zomers en gaan de temperaturen zelfs nog wat omhoog.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Duitse bondskanselier Angela Merkel komt naar Den Haag om de klimaatplannen te bespreken. Ze komt op initiatief van premier Rutte, die wil dat Nederland en Duitsland de klimaatmaatregelen op elkaar afstemmen.
  • De koninklijke familie neemt in besloten kring afscheid van prinses Christina. Ze overleed vorige week vrijdag aan de gevolgen van botkanker.
  • De rechter in Amsterdam buigt zich over de aangekondigde komst van een daklozencamping in het Vondelpark. De gemeente wil niet dat dat kamp er komt.
AFP

Wat heb je gemist?

Microplastics in drinkwater lijken vooralsnog geen bedreiging te vormen voor de volksgezondheid, concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een rapport. De concentratie microplastic in water uit flesjes en kraanwater is nu nog zo laag dat de menselijke gezondheid er niet door wordt bedreigd.

Het gaat om het eerste WHO-rapport over de gevolgen van microplastics op de menselijke gezondheid. De VN-organisatie wijst er wel op dat er aanvullend onderzoek nodig is om het effect van microplastics op de gezondheid en het milieu volledig in kaart te brengen.

Microplastics zijn deeltjes plastic afval die kleiner zijn dan grofweg 5 millimeter in lengte. Volgens de WHO zitten deze deeltjes overal, ook in drinkwater. Zowel in een fles als uit de kraan. Waterzuiveringsinstallaties kunnen 90 procent van het microplastic uit het water verwijderen.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Een duidelijker onderscheid tussen de opleidingen van verpleegkundigen kan eventueel ook buiten de wet om geregeld worden. Dat zei minister Bruins aan tafel bij talkshow Jinek.
  • Bouwprojecten ter waarde van 14 miljard euro staan op losse schroeven door de uitspraak van de Raad van State (RvS) over de beperking van de stikstofuitstoot. Dat heeft ABN Amro berekend.
  • De voetbalvakbonden FIFPro en VVCS slaan de handen ineen. Ze gaan uitgebreid onderzoek doen naar blessures bij voetballers. Het gaat met name om blessures aan de knie, de enkel en het hoofd.
  • Nederland wil een militaire bijdrage leveren in de Straat van Hormuz door een fregat te sturen. Voorwaarde is wel dat de maritieme missie in de belangrijke vaarroute bij Iran in Europees verband gebeurt, schrijft De Telegraaf.

En dan nog even dit:

Het wrak van de Titanic op de bodem van de Atlantische Oceaan heeft op sommige plaatsen veel te lijden onder het zoute zeewater, blijkt uit nieuwe beelden van het schip.

De beelden zijn gemaakt door een team dat eerder deze maand met een kleine duikboot naar het wrak afdaalde, bijna vier kilometer onder de zeespiegel. Het team onder leiding van de Amerikaan Victor Vescovo maakte vijf duiken.

Het zijn de eerste beelden van het legendarische passagiersschip in vijftien jaar. De expeditieleden vertelden dat sommige delen nog in prima conditie verkeren, maar dat andere delen van het wrak in snel tempo aan de zee worden prijsgegeven. De vertrekken van de scheepsofficieren aan de stuurboordkant zijn er het ergst aan toe.

Na vijftien jaar opnieuw gedoken naar Titanic-wrak

De Titanic verging in de nacht van 14 op 15 april 1912 op zo'n 600 kilometer van de kust van Newfoundland, nadat het schip een ijsberg had geraakt. Van de 2200 mensen aan boord overleefden er ruim 1500 de ramp niet.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl