Mohamed Ihattaren
NOS Voetbal

Getouwtrek om Ihattaren is begonnen: 'Mo kan prima eigen keuzes maken'

  • Jan Vincent van Zuiden

    Redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    Redacteur NOS Sport

  • Jan Vincent van Zuiden

    Redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    Redacteur NOS Sport

Met een glimlachje zei Ronald Koeman in maart dat hij Mohamed Ihattaren "eerder dan Marokko" had gesproken over diens toekomst als international. In hoeverre zal het 'kopje koffie' dat de bondscoach met het toptalent van PSV dronk invloed hebben?

De landkeuze van de 17-jarige aanvaller met Marokkaanse roots is sinds deze week weer onderwerp van gesprek, omdat hij voor de komende interlandperiode is opgenomen in de voorselecties van zowel Jong Oranje als Marokko.

"Ik voel me vereerd, heel mooi. Maar ik ga mijn definitieve keuze nog niet maken. Dat zien we dán wel", zei Ihattaren afgelopen zondag over zijn plek in de (46 namen tellende) Marokkaanse voorselectie voor de oefeninterlands tegen Burkina Faso (6 september) en Niger (10 september).

Ihattaren wil zijn keuze voor Nederland of Marokko nog niet maken

"Wat leidend wordt bij mijn keuze? Ik wil gewoon spelen, belangrijk zijn en internationaal naam maken. Als dat bij het Nederlands elftal is, is het mooi. Als het in het Marokkaanse elftal is, is dat ook mooi", hield hij behendig alle opties open.

Voorlopige keuze

Mocht de jonge spelmaker ook definitief door bondscoach Erwin van de Looi en/of diens collega Vahid Halilhodzic worden uitgenodigd, dan zal Ihattaren noodgedwongen toch kleur moeten bekennen.

Althans, voorlopig. De keuze voor een land wordt immers pas na de eerste officiële wedstrijd voor een A-elftal (dus geen oefenwedstrijd) bindend. De in Utrecht geboren voetballer doorliep tot nu toe alle vertegenwoordigende elftallen van Nederland.

Hoewel Ihattaren tot nu toe alleen het Oranje-shirt heeft gedragen, rolt zijn naam ook regelmatig over de tongen van de Marokkaanse bondscoaches.

Op de Marokkaanse radar

"Ihattaren staat al jarenlang bij Marokko op de radar", zegt Mark Wotte, die ruim drie jaar als coach van de nationale ploeg onder 21 jaar bij de Marokkaanse voetbalbond werkte.

Mark Wotte werkte ruim drie jaar voor de Marokkaanse voetbalbond

"Er is ook regelmatig contact met de familie geweest, maar een officieel gesprek over een keuze voor Marokko is er, voor zover ik weet, nooit geweest in de periode toen ik er zat", aldus Wotte, tegenwoordig technisch directeur van de jeugdopleiding van Al-Wahda in de Verenigde Arabische Emiraten.

"Je ziet vaak dat de familie erg gemotiveerd is om hun zoon voor Marokko te laten spelen, natuurlijk vanwege de roots. Maar je hebt ook genoeg jongens die een sterke band hebben met het land waarin ze zijn opgegroeid. Het verschilt echt per speler."

Trots op 'hun Mo'

Nadat Koeman in maart bekend had gemaakt dat hij met Ihattaren om de tafel had gezeten, meldde de middenvelder zich 'gewoon' bij Oranje onder 19, waarvoor hij destijds was geselecteerd. Maar zaakwaarnemer Henk Maarten Chin en broer Nabil Ihattaren glommen van trots dat 'hun Mo' in beeld was bij de Oranje-bondscoach.

Maart 2019: Koeman sprak eerder met Ihattaren dan Marokko

"Natuurlijk praten we met hem over zijn keuze voor Marokko of Nederland", vertelt Nabil Ihattaren. "Het is wel moeilijk natuurlijk, maar uiteindelijk moet je een verstandige keuze maken die goed is voor je carrière. Het zijn twee toplanden. Het ligt helemaal aan Mo zelf."

Chin, die Ihattaren sinds ruim een jaar onder zijn hoede heeft, bemoeit zich met bijna alle zaken rond zijn pupil. Maar niet met de keuze voor een voetballand. "Mo kan prima zijn eigen keuzes maken, hij is erg volwassen voor zijn leeftijd. Hier adviseer ik hem niet bij, ik laat het echt aan hem over. Het is zijn leven, zijn carrière. Dus zijn stem is beslissend."

Mohamed Ihattaren viert zijn goal voor PSV tegen Heracles Almelo

Volgens Wotte hebben de afgelopen jaren veel talenten met Marokkaanse roots voor dezelfde keuze gestaan. Ook in Frankrijk lopen bijvoorbeeld veel voetballers rond die zowel voor het Franse als het Marokkaanse elftal mogen uitkomen.

"Je ziet dat spelers ineens heel gemotiveerd worden om voor Marokko te voetballen zodra ze bij een bepaald land afvallen, zoals bij de Franse selectie. Het is dus ook een voetbaltechnische discussie: wat is het beste voor iemands carrière en z'n ontwikkeling als voetballer?"

"Wat daarnaast ook een rol speelt, is dat spelers steeds meer een rolmodel worden", vervolgt Wotte. "Denk aan Hakim Ziyech, Nordin en Soufyan Amrabat, Noussair Mazraoui, Mbark Boussoufa of Karim El Ahmadi die in Nederland zijn opgeleid, maar nu interlands voor Marokko spelen. Dat zijn voor de jeugd voorbeelden om voor Marokko te kiezen."

Hakim Ziyech in actie voor Marokko tijdens het WK van 2018 in Rusland

Andersom kan het overigens ook, weet Wotte uit ervaring. "Abdelhak Nouri wilde niet met ons in gesprek gaan, omdat hij een droom had: ooit voor Ajax en Nederland spelen. Hij speelde toen al een paar jaar voor Oranje onder 15, 17 en 19. Dat hebben we toen gerespecteerd. Het is niet zo dat je bij een speler continu gaat proberen hem over te halen."

Broer Nabil heeft niet de indruk dat zijn broertje last heeft van alle aandacht omtrent de keuze die hij op termijn moet maken. "Hij is ontspannen, lekker chill en laat alles op zich afkomen. Dat heeft hij altijd gehad. Ook op de Utrechtse pleintjes in Kanaleneiland."

"Hij was daar de koning. Iedereen wilde Mo in z'n team. Maar hij waande zich geen Messi of Ronaldo. 'Onthoud de naam Mo Ihattaren', zei hij toen al op jonge leeftijd. Mo'tje wil gewoon lekker voetballen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl