1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Voetbal

FIFPro en VVCS kondigen groot onderzoek aan naar voetbalblessures

De voetbalvakbonden FIFPro en VVCS slaan de handen ineen. Ze gaan uitgebreid onderzoek doen naar blessures bij voetballers. Het gaat met name om blessures aan de knie, de enkel en het hoofd.

Evgeniy Levchenko, voorzitter van de Nederlandse spelersvakbond VVCS maakte dat woensdagavond bekend. "We gaan samen met de internationale bond FIFPro aan de slag om de komende tien jaar een groot onderzoek te doen naar vele blessures van spelers. We willen tien jaar lang spelers monitoren en veel data verzamelen. Het zal het grootste onderzoek ter wereld zijn", aldus de oud-prof.

"We selecteren nog spelers van rond de 27, 28, 29 jaar. Dan kunnen we kijken wat de gevolgen zijn na hun carrière. Bijvoorbeeld slijtage aan hart en gewrichten."

Uit het grootschalige onderzoek zullen adviezen moeten komen voor het internationale voetbal. Levchenko heeft wel een idee. "Ik vind het niet zo'n gek idee om met een helm te spelen", aldus de vakbondsman bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

"Of mondbescherming. Ik sprak laatst oud-prof Andrei Shevchenko. Hij is tijdens zijn loopbaan veel tanden kwijtgeraakt. Veiligheid gaat altijd voor en wij steunen veel initiatieven om spelers veilig te laten spelen en trainen."

Bundesliga

Sinds dit jaar voetbalt Klaus Gjasula, speler van Paderborn in de Bundesliga, met een helm. Hij brak een paar jaar geleden zijn jukbeen tijdens een kopduel en speelt sindsdien met een helm. De 29-jarige Albaniër is dan ook een groot voorstander van het dragen van een helm op het voetbalveld.

AFP
Klaus Gjasula met helm

Ook Levchenko ziet daar wel wat in. "Het is zeker een overweging waard om spelers te laten spelen met een helm", aldus de oud-voetballer.

"Het zal allemaal wennen zijn en goed moeten gebeuren. Petr Cech, die al lang met een helm op keept, vertelde dat het in het begin heel moeilijk was."

ANP
Stefan de Vrij (van het Nederlands elftal) en David Turpel van Luxemburg met een hoofdwond

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl