Kasteel Duivenvoorde ANP

Sinds 1226 werd kasteel Duivenvoorde in Voorschoten bewoond door een en dezelfde familie. Aan die eeuwenlange traditie komt volgende maand een einde met de verhuizing van de huidige bewoners, Ludolphine Schimmelpenninck van der Oye (75) en haar man Roland van Haersma Buma (74).

Met pijn in het hart breekt het echtpaar met de traditie, omdat geen van beiden alleen wil achterblijven op het kasteel. "Dat een van ons hier achterblijft en onze kinderen voor diegene moet zorgen, dat willen wij niet", zegt Van Haersma Buma. "Hoe spijtig ook, hoe jammer ook en hoe emotioneel ook."

Dat een van de kinderen van het echtpaar het kasteel zou overnemen, is volgens Van Haersma Buma nooit een optie geweest. "Het huis is niet geschikt voor een gezin met jonge kinderen die naar school moeten. Daar komt bij, wij hebben natuurlijk enorm ruime kamers, maar niet veel kamers. Wij hebben hier in dit huis twee slaapkamers. En als je een gezin hebt met kinderen, is dat aan de krappe kant."

Omroep West sprak met het echtpaar:

Familie neemt na bijna 800 jaar afscheid van kasteel Duivenvoorde

Ook de leefbaarheid van het slot speelt een rol. Kasteel Duivenvoorde is van oorsprong een zomerhuis en in de winter moet er flink gestookt worden. Een van de woonkamers is zelfs niet bewoonbaar als het vriest.

Daarnaast is er volgens Schimmelpenninck van der Oye niet altijd evenveel privacy. Het kasteel is ondergebracht in een stichting en die organiseert rondleidingen en feesten en partijen.

"Dat moet ook, want er moet natuurlijk geld in het laatje komen voor het onderhoud. Maar daardoor komt de privacy wel eens in het gedrang, zo af en toe."

Adembenemend

Klagen doen de echtgenoten niet, want ze hebben zich altijd gelukkig geprezen met het kasteel. Van Haersma Buma herinnert zich de eerste keer dat hij op Duivenvoorde was nog goed. "Ik werd voorgesteld aan de familie van Ludolphine. Het was op een mooie zomerdag dat ik hier de oprijlaan opkwam. Adembenemend. Ik wist van tevoren echt niet dat mijn vrouw hier woonde. Het was een hele bijzondere eerste ontmoeting hier op Duivenvoorde."

Schimmelpenninck van der Oye gaat het kasteel zeker missen. "Als je hier naar buiten kijkt, dat is natuurlijk prachtig. De natuur, die ga ik wel het meeste missen."

Het afscheid is voor haar niet definitief, want ze blijft als vrijwilligster betrokken bij de stichting. "Duivenvoorde blijft in ons hart zitten, dat laten we niet zomaar los."

Het echtpaar verhuist volgende maand naar een appartement in Den Haag. Wat de stichting gaat doen met de bewoonde vleugel is nog niet duidelijk.

STER reclame