ANP
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Werkstraf voor man die premier Rutte op Facebook met de dood bedreigde

Een man uit Musselkanaal heeft veertig uur werkstraf gekregen omdat hij premier Rutte met de dood heeft bedreigd. De man schreef begin januari op Facebook: "Val dood, klootzak. Je maakt Nederland aan gort. Ik heb wel wat voor jou, lul. 9 millimeter!".

Het bericht stond op de persoonlijke, openbare pagina van de man. Toen agenten hem vroegen wat hij met die 9 millimeter bedoelde, antwoordde hij: "Een pistool, natuurlijk".

De man, die in 2012 ook al eens veroordeeld werd voor bedreiging, zei tegen de rechter dat hij het bericht in een opwelling schreef. Hij heeft al twintig jaar geldproblemen en moet rondkomen van 40 euro per week. "Als ik zie wat asielzoekers hier in Nederland krijgen... die hebben het maar goed", zei hij tijdens de zitting.

Wel nam de man verantwoordelijkheid voor zijn actie en betuigde hij spijt. "Het was een domme actie. Ik heb me laten meeslepen door anti-Rutte-sites."

Psychische klachten

De man heeft behalve geldproblemen ook psychische klachten. Volgens RTV Noord schreef hij het bericht toen hij medicijnen nam voor een cyste in zijn hoofd en was hij net zijn gezin kwijtgeraakt.

De rechter hield rekening met zijn persoonlijke situatie. Een boete vond de rechter niet op zijn plaats en een celstraf ging hem te ver.

Advertentie via Ster.nl