ANP
NOS NieuwsAangepast

Keuken marinierskazerne Doorn dicht vanwege achterstallig onderhoud

De keuken van de marinierskazerne in Doorn wordt gesloten vanwege achterstallig onderhoud. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na berichtgeving van het AD. Door het achterstallige onderhoud bleef er bijvoorbeeld vuil achter in de kieren en gaten van vloeren en muren van de keuken. Volgens de NVWA kon er niet meer hygiënisch worden gewerkt.

"Het was pleisters plakken. Daar moet je niet langer mee doorgaan bij een keuken van ouder dan vijftig jaar", zegt overste René van de Burgt. Hij is de kazernecommandant. "De keuken heeft bijvoorbeeld een plafond van zeven meter hoog. Daar kan je niet elke dag bij om te stoffen. En de keukenapparatuur is bijna vijftien jaar oud. Technisch werkt het nog, maar het kan eigenlijk een museum in."

De keuken is nu gedeeltelijk gesloten. Op 23 augustus wordt de hele voedselbereiding verplaatst naar een andere, kleinere keuken op de kazerne. Die voldoet wel aan alle normen. Daar wordt vanaf 26 augustus gekookt.

Er zitten 1800 mariniers in Doorn. Tussen de middag eet een deel van de mariniers een warme maaltijd, maar dat kan binnenkort niet meer. 's Avonds kan er nog wel warm worden gegeten, zegt Defensie, dan zijn er minder mariniers op de kazerne. Het eten wordt dan in de kleine keuken bereid. Defensie laat een nieuwe keuken bouwen. Volgende zomer moet die klaar zijn.

Uitgesteld

Er zijn al een tijd plannen om de marinierskazerne in Doorn te verhuizen naar Vlissingen, maar die plannen werden in juni voor de vierde keer uitgesteld. Dat komt doordat er steeds meer mariniers opstappen, waarschijnlijk vanwege de verhuizing. De kazerne in Vlissingen zal op zijn vroegst in 2024 opengaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl