Het deel van het dak dat is ingestort in Alkmaar
NOS Voetbal

Tip voor AZ: 'Haal het dak eraf en ga zonder spelen'

Het is een ramp die nog veel erger had kunnen zijn, maar waarbij tegelijkertijd niemand weet hoe erg hij nog wordt: het deels ingestorte stadion van AZ.

AD-journalist Sjoerd Mossou heeft in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken wel een oplossing voor de Alkmaarders. "Mijn boerenverstand zegt dat ze het dak eraf moeten halen en zonder dak gaan spelen."

AZ zou dan in de zomerstop het nieuwe dak kunnen bouwen. Mossou: "Voor de korte termijn de meest logische oplossing."

Daar is NOS-voetbalcommentator Arman Avsaroglu het niet helemaal mee eens. "Met die wind bij het stadion wil je daar echt niet spelen zonder dak. Echt niet."

Tip voor AZ: 'Haal het dak eraf en ga zonder spelen'

Volgens oud-hockeyinternational Jacques Brinkman is het thuisvoordeel voor AZ weg als ze, zoals afgelopen weekend, uitwijken naar het stadion van ADO Den Haag.

"Veel sporters hebben rituelen en die moeten nu opnieuw worden opgebouwd. En de onzekerheid over hoe lang dit allemaal gaat duren, kan een team raken. Daar zit je niet op te wachten", aldus Brinkman.

Complicaties voor AZ

Mossou verwacht nog veel complicaties de komende maanden voor AZ. "Stel dat ze bij ADO blijven spelen, dan krijg je sowieso een vorm van competitievervalsing, omdat ADO twee keer thuis speelt. Of ze spelen straks op dezelfde dag. Dan heb je ook een probleem. En wat krijg je als straks Ajax op bezoek komt? Zit een burgemeester te wachten op een risicowedstrijd? Dat wordt nog wel een ding."

Ook voor de fans is het wennen. Zo'n achtduizend Alkmaarders maakten dit weekend de rit naar Den Haag. Mossou: "Omdat ze het nu nog wel grappig vonden. Het gaf een beetje het gevoel van een bekerwedstrijd. Maar over tien weken is die lol er wel van af."

"Straks in de winter met een temperatuur van -10 is het ritje Alkmaar-Den Haag niet meer grappig", stelt Avsaroglu.

Hoe serieus was de interesse van Ajax in Bergwijn?

Het was de grote Nederlandse voetbalroddel van deze zomer: Ajax zou Steven Bergwijn willen wegplukken bij PSV. Inmiddels heeft de buitenspeler afgelopen week zijn contract in Eindhoven verlengd.

Volgens Avsaroglu is het deels een spel geweest vanuit Amsterdam. "Het leek even of het bijna rond was. Bergwijn deelde foto's met kersvers Ajacied Quincy Promes op zijn sociale media. Maar volgens mij is er nooit een bod geweest."

'Ajax wilde de boel een beetje opstoken met interesse in Bergwijn'

Mossou zag de overgang er sowieso niet komen. "Ook omdat het vanuit PSV gezien natuurlijk niet slim zou zijn. Als je je beste spelers verkoopt aan Ajax, dan geef je het op."

"Ik denk dat Ajax een beetje de boel wilde opstoken", zegt Avsaroglu. "Als Hakim Ziyech was vertrokken, dan hadden ze de interesse misschien geconcretiseerd, maar Ajax had nooit meer betaald voor Bergwijn dan het bod van Sevilla van zo'n 25 miljoen euro."

Advertentie via Ster.nl