'Drie tot tien procent van de jongeren voelt zich chronisch eenzaam'
NOS Nieuws

Eenzaamheid is een probleem, ook voor jongeren als Bryan (26)

  • Fiorella Opromolla

    redacteur Online

  • Fiorella Opromolla

    redacteur Online

Eenzaamheid treft niet alleen ouderen: ook veel jongeren voelen zich eenzaam. En dat bleek deze week wel: veel eenzame jongeren delen oproepen via sociale media met de hashtags #maatjegezocht en #eenzamejongeren, in de hoop nieuwe contacten op te doen. Het begon allemaal met een tweet van de 25-jarige Nadï twee weken geleden, die aangaf op zoek te zijn naar vrienden.

De 26-jarige Bryan Vreijsen uit Tilburg maakte vanwege #maatjegezocht een Twitteraccount aan en plaatste een oproep. "Het verhaal van Nadï was voor mij de aanleiding. Ik heb al vaker gezegd dat ik alleen ben, maar wist niet wat ik ermee moest. Niemand ziet aan mij dat ik eenzaam ben." De tweet werd bijna 200 keer gedeeld. "Het is eigenlijk een noodkreet voor aandacht. Het voelt voor mij als sociale drang om dit te doen."

Hoewel hij op zijn werk in een grote supermarkt veel aanspraak heeft met klanten en collega's, heeft hij in zijn vrije tijd nauwelijks vrienden. "Op mijn werk draag ik een uniform en spreken mensen mij aan. Maar zodra ik weg ben, gebeurt dat niet meer."

Inmiddels heeft Bryan door zijn Twitter-bericht online contact met mensen en zelfs al een keer afgesproken. "Eindelijk heb ik een beetje aanspraak."

Bryan werd tijdens zijn jeugd veel gepest. "Ik was altijd een buitenbeentje. Ook is mijn vader zes jaar geleden overleden, en dat verdriet heb ik nooit kunnen delen." Hij geeft aan dat hij het moeilijk vindt om contacten te onderhouden en zijn gevoelens te delen. "Ik ben altijd bang dat ik mensen afschrik als ik mijn verhaal vertel."

Chronische eenzaamheid

Er zijn nog veel meer jongeren zoals Bryan. Gerine Lodder, universitair docent ontwikkelingspsychologie aan Tilburg University, vertelt dat tussen de 3 en 10 procent van de jongeren last heeft van chronische eenzaamheid. "Dat kan grote gevolgen hebben voor je fysieke en mentale welbevinden. Om hen moeten we ons zorgen maken", vertelt Lodder.

"Chronische eenzaamheid kan namelijk onder meer leiden tot depressies of slaapproblemen. En op de lange termijn kan het zelfs samenhangen met hart- en vaatziekten", zegt Lodder. Maar het kan ook leiden tot maatschappelijke problemen, zegt ze. "Bijvoorbeeld dat jongeren zich terugtrekken, problemen krijgen op school en hun concentratie achteruitgaat."

Volgens de universitair docent zijn er drie belangrijke oorzaken voor eenzaamheid: "Weinig toegang tot de sociale omgeving, bijvoorbeeld voor jongeren die zich buitengesloten voelen, weinig sociale vaardigheden en het hebben van een negatieve kijk op jezelf en de omgeving. Maar er kan ook sprake zijn van een combinatie van factoren of andere oorzaken."

Gamen, bowlen, bioscoop

Sociale media is een van de manieren om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar in Nederland zijn ook allerlei andere mogelijkheden om van eenzaamheid af te komen, bijvoorbeeld via Stichting Join Us.

"Wij brengen jongeren samen om leuke activiteiten te ondernemen, bijvoorbeeld gamen, bowlen of naar de bioscoop gaan", vertelt initiatiefneemster Jolanda van Gerwe. "Jongerenwerkers begeleiden de avonden, die voornamelijk plaatsvinden in buurtcentra."

Maar volgens Van Gerwe, die zelf pedagoog is, is het samenbrengen van jongeren niet genoeg. Dan worden de onderliggende problemen niet aangepakt. "Daarom leren wij hen ook hun sociale vaardigheden te ontwikkelen, bijvoorbeeld gesprekken voeren en vriendschappen in stand houden." Volgens de initiatiefneemster is het belangrijk om die vaardigheden vervolgens buiten Join Us te gebruiken. "En we zien dat dat gebeurt: er ontstaan vriendschappen en zelfs relaties. Heel bijzonder."

Gelijkwaardige vriendschap

Stichting Join Us krijgt de laatste tijd meer aanmeldingen van jongeren die zich willen aansluiten. Maar ook Stichting Buddiez in Twente merkt dat er veel kinderen zijn die zich eenzaam voelen. In de eerste instantie koppelden zij kinderen met een ziekte of beperking aan kinderen zonder een beperking, voor een gelijkwaardige vriendschap.

Toch bleken andere kinderen ook te willen deelnemen. "Alle kinderen die het gevoel hebben buiten de boot te vallen, om wat voor reden dan ook, zijn welkom", vertelt activiteitencoördinator Gerrit-Jan Hunting. Kinderen die een maatje voor eenzame kinderen willen zijn, kunnen zich ook melden bij de stichting.

'Makkelijker gezegd dan gedaan'

Als mensen horen dat Bryan eenzaam is, vragen ze vaak waarom hij niet op een teamsport gaat of een hobby zoekt. "Dat is makkelijk gezegd voor iemand die het voor elkaar heeft. Maar ik ben kwetsbaar, dus dat lukt niet zo."

Een gezellige avond bij een organisatie zoals Join Us spreekt hem wel aan. "Maar dan ga ik het liefst met iemand die ik ken, anders is het wel spannend."

Voor nu heeft Bryan zijn handen vol aan het beantwoorden van alle berichten die hij via sociale media krijgt. "Ik ben wel bang dat mijn verwachtingen te hoog liggen", vertelt hij. "Maar ik heb al heel lang geen vrienden gehad, dus dit is in ieder geval iets!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl