Richard Williams in 2015 EPA
NOS Nieuws Cultuur & Media

Oscarwinnende animator Richard Williams (86) overleden

De gerenommeerde Canadees-Britse animator Richard Williams is op 86-jarige leeftijd overleden. Williams was al langere tijd ziek. Hij overleed in zijn huis in Bristol, meldt zijn dochter.

Williams was een pionier als het gaat om het gebruik van computeranimaties in films. In de jaren 50 begon hij met zijn animatiewerk. In 1972 kreeg hij een Oscar voor zijn geanimeerde versie van het beroemde kerstverhaal van Charles Dickens, A Christmas Carol.

Zijn bekendste werk is de film Who Framed Roger Rabbit uit 1988, waarin een tekenfilmkonijn samen met een privédetective poogt te bewijzen dat hij niets te maken heeft met een moord.

Bekijk hieronder de trailer van Who Framed Roger Rabbit:

In de comedy werd als een van de eerste Hollywoodfilms de 'echte' wereld samengebracht met de animatiewereld. De film won drie Oscars, waaronder die voor beste visuele effecten.

Willams sprak in 2013 nog bescheiden over zijn rol in het succes. Volgens hem had hij enkel aan de regisseur doorgegeven om genoeg ruimte in elk shot over te laten voor tekenfilmpersonages en droeg hij het tekenaarsteam op die ruimte zo snel mogelijk op te vullen. "Ik riep alleen af en toe bij de deur: sneller tekenen!'", grapte Williams.

Later schreef hij nog een reeks handboeken voor animators, The Animator's Survival Kit, die als standaardwerk geldt voor beginnende animatoren.

STER reclame