Van der Poel stort in en verliest leiderstrui in Noorwegen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Mathieu van der Poel is de leiding in de Arctic Race of Norway kwijtgeraakt. In de derde etappe van de rittenkoers kon hij de concurrentie niet volgen op de korte, maar zeer steile slotklim.

De beklimming van 3,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 11,8 werd het beste verteerd door de Noor Odd Christian Eiking van Wanty-Groupe Gobert. Hij won de etappe voor Warren Barguil.

Versnelling is Van der Poel te machtig

Van der Poel gaf lange tijd geen krimp, maar toen Alexej Loetsenko, Barguil en Eiking op de pedalen gingen staan op stroken tot wel 14 procent was het plotseling over en uit.

Van der Poel mocht vrijdag de leiderstrui nog aantrekken AFP

Van der Poel kwam uiteindelijk als 23ste over de finish, 1.22 na Eiking. De Fransman Barguil mocht de leiderstrui overnemen van Van der Poel. Zeker van de eindzege is Barguil echter nog niet, want nummer twee Loetsenko geeft maar drie seconden toe voor de slotetappe die zondag op het programma staat.

Terugkeer op de weg

Van der Poel zat de afgelopen maanden voornamelijk op de mountainbike, maar won donderdag bij zijn terugkeer op de weg direct de eerste sprint waaraan hij meedeed. Vrijdag finishte hij achter sprinter Bryan Coquard als tweede.

Begin september rijdt Van der Poel ook nog de Ronde van Groot-Brittannië in voorbereiding op het wereldkampioenschap op de weg, zondag 29 september in Yorkshire. Van der Poel is een van de topfavorieten voor de regenboogtrui.

STER reclame