ANP

Sfeer 'hartstikke goed' op nat Lowlands, hoop op droog Prinsengrachtconcert

tijd van publicatie
Geschreven door
Susan Sjouwerman
redacteur Online

Van echt zomers weer is al de hele week geen sprake. Eerst was het wisselvallig, dit weekend is het vooral nat. Veel vakantievierders, festivalgangers en bezoekers van evenementen in de buitenlucht slaan zich er kranig doorheen.

Op het driedaagse festival Lowlands in Biddinghuizen is de sfeer "hartstikke goed", zegt bezoeker Alex Schluter. Hij staat met vrienden op de camping van het festival, waar veel mensen een partytent hebben opgezet om droog te kunnen zitten. "Het is tot nu toe eigenlijk wel meegevallen met de regen, het waren vooral druppels. Al begint het nu net wat heftiger te regenen."

Regenjassen en (party)tenten op het campingterrein van Lowlands in Biddinghuizen NOS Ooggetuige

Volgens Schluter zijn ook op het festivalterrein de bezoekers goed voorbereid op slecht weer. "Veel mensen hebben zo'n hippe regenjas aan. Ik heb zelf waterdichte hike-schoenen mee, voor noodgevallen. De meeste podia zijn overdekt en het is nog niet zo modderig als ik eerder op andere festivals heb meegemaakt. Tot nu toe heb ik die schoenen niet nodig gehad."

In het Hilversumse Dudokpark is de organisatie van de jaarlijkse openluchtfilm bezig om een extra overkapping te maken voor singer-songwriter Tom Tukker, die voorafgaand aan de film een optreden geeft. "Het is belangrijk dat hij en zijn apparatuur droog staan. De techniek voor het vertonen van de film kan gewoon in de regen", zegt Simone Tettero van Filmtheater Hilversum.

Tettero en haar collega's vrezen niet voor een leeg park tijdens de voorstelling, die om 20.00 uur begint. "Als er een zonnetje schijnt heeft zo'n avond natuurlijk meer aantrekkingskracht, maar de trouwe aanhang komt altijd wel. Bovendien rekenen we vanaf 18.00 uur op droog weer."

En mocht het nou toch regenen? "Dan delen we poncho's uit. Paraplu's zijn verboden, want dan zien de mensen erachter niets van de film."

In 2013 waren mensen tot op hun onderbroek nat.

Dorette Kuipers, eindredacteur Prinsengrachtconcert

In de hoofdstad, waar vanavond het Prinsengrachtconcert is, kijken ze ook met spanning naar het weer. Het podium is overdekt, dus de musici hebben geen last van buien. Voor bezoekers is dat anders, maar AVROTROS-eindredacteur Dorette Kuipers is optimistisch over de opkomst.

"Zelfs als het gaat regenen blijft dit een van de meest sprookjesachtige plekken, door de locatie en de belichting", zei Kuipers vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. "Onze ervaring is dat toeschouwers - omdat ze op bootjes zitten - gewoon blijven, welk weer het ook is. In 2013 waren mensen tot op hun onderbroek nat."

Voor alle evenementen en festivals die volgend weekend worden gehouden is de weersverwachting aanzienlijk beter. Dankzij een zuidelijke stroming komt er warme lucht ons land binnen. Donderdag kan het in het zuidoosten 25 graden worden, vrijdag en zaterdag gebeurt dat op veel meer plekken, verwacht weerbureau Weerplaza.

Volgende week zondag en maandag kan het landinwaarts zelfs 30 graden worden. Extreme hitte, zoals eind juli, wordt niet meer verwacht.

STER reclame