
Zeldzame strandplevier leeft op in Renesse
De strandplevier is terug in Renesse. Het zeldzame vogeltje blijkt veel baat te hebben bij de afsluiting van een stukje strand bij het Zeeuwse dorp. Uit twaalf nesten zijn acht kuikens geboren.
Staatsbosbeheer is blij met het resultaat. Volgend jaar gaat het stukje strand weer dicht, kondigt de natuurbeheerorganisatie alvast aan tegenover Omroep Zeeland.
Het gaat al jaren slecht met de strandplevier in Nederland. Broedden er veertig jaar geleden nog 900 paartjes, op dit moment zijn dat er naar schatting 140. Sinds 2004 staat de strandplevier als bedreigd op de Nederlandse Rode Lijst.
"Ik vind het heel belangrijk om deze vogelsoort te beschermen want ik wil graag de biodiversiteit op peil houden", zegt vogelwacht Margo van der Meulen. Zij is blij met het ingrijpen van Staatsbosbeheer, dat vorig jaar voor het eerst het zogenoemde Verklikkerstrand bij Renesse afsloot voor publiek.
Vertrapt
Probleem vorig jaar was dat de afzetting niet voldeed. De nesten van de strandplevier werden vertrapt door recreanten en honden.
Dit jaar lukte de opzet van Staatsbosbeheer wel, vooral vanwege de inzet van vogelwachten die de toeristen waarschuwden. Zij deelden flyers en gaven uitleg.
Terwijl de andere vogelwachten voorlichting gaven, was vogelwacht Van der Meulen vooral bezig met tellen. "Ik heb nestjes gezocht, en gekeken hoeveel eitjes erin zaten en hoeveel kuikens eruit gekomen zijn zodat ik kon zien of het goed ging met de pleviertjes."

Finale Champions League ruim half uur later begonnen door chaos rond stadion
Mensen die naar verluidt geen kaartje hadden probeerden buiten over de hekken te klimmen. Daardoor konden supporters mét kaartje lang niet naar binnen.
Na 20 jaar keert keizer van de Turkse volksmuziek terug in Nederland
Ibrahim Tatlises (70) staat vanavond in Ahoy. Een van de bekendste Turkse zangers heeft ook veel fans in Nederland.
'Johnson grijpt jubileum koningin aan om metrieke stelsel vaarwel te zeggen'
EU-regels verplichtten Britse winkeliers om producten in grammen en kilo's te verkopen. Daar wil de Britse premier nu van af.