José Nápoles op 18 april 1969 tegen Curtis Cokes in gevecht om de wereldtitel Getty Images

In Mexico-Stad is afgelopen vrijdag tweevoudig wereldkampioen boksen José Nápoles op 79-jarige leeftijd overleden. Nápoles vocht in zijn carrière 88 partijen, waar hij er 81 van won. 54 wedstrijden besliste hij met een knock-out.

Twee keer kampioen

Nápoles werd in 1968 voor het eerst wereldkampioen in het weltergewicht (tot 67 kg), door de Amerikaan Curtis Brokes op knock-out te verslaan. Later dat jaar verdedigde Nápoles zijn titel in een rematch tegen Brokes en een gevecht tegen een andere Amerikaan, Emile Griffith.

In 1972 werd Nápoles opnieuw wereldkampioen door Billy Backus, aan wie hij de titel in 1970 was kwijtgeraakt, te verslaan.

Klitjsko, Ali, Nápoles

José Nápoles behoort tot de grootste boksers aller tijden. Hij won maar liefst veertien partijen waarin tenminste twee wereldtitels van de grote bonden (WBA,WBC,IBF en WBO) op het spel stonden.

Nápoles staat met dat aantal zeges samen met Muhammad Ali op tweede plaats. Alleen Vladimir Klitsjko deed het met vijftien overwinningen in dergelijke partijen beter.

Als bokser stond Nápoles bekend onder zijn bijnaam: Mantequilla, wat boter betekent. Die bijnaam kreeg hij vanwege zijn vloeiende stijl van boksen.

José Nápoles Getty Images

STER reclame