NOS Voetbal

Ajax-bankzitter Promes: 'Naar mijn gevoel ben ik zeker gehaald voor de basis'

Promes rustig onder uitblijven speeltijd: 'Denk dat er snel verandering komt'

De blijdschap in Amsterdam was twee maanden geleden groot. Opnieuw was het Ajax gelukt om een internationaal ervaren Oranje-speler in de bloei van zijn loopbaan binnen te halen. Quincy Promes, dames en heren!

Net als een zomer eerder het geval was bij de ervaren Daley Blind en Dusan Tadic werd er voor de van Sevilla overgenomen aanvaller flink met de buidel geschud. Met een aankoopbedrag van minstens 15,7 miljoen euro behoort Promes tot de duurste Ajacieden ooit.

Maar anders dan zijn status en transfersom doen vermoeden is de 27-jarige Promes tot dusver allesbehalve een onbetwiste basisspeler. Na vijf officiële wedstrijden van Ajax staat zijn teller op slechts 111 speelminuten.

'M'n plekje nog veroveren'

"Het is een langzame start voor mij geworden", zegt Promes over zijn eerste weken in Amsterdam. "Ik moet m'n plekje nog veroveren, maar ik werk elke dag keihard om dat voor elkaar te krijgen. Want naar mijn gevoel ben ik zeker gehaald voor de basis."

Quincy Promes met de Johan Cruijff Schaal Pro Shots

Tot op heden stond Promes alleen in de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal vanaf het begin op het veld. In de eredivisie moet hij het doen met invalbeurten, terwijl hij in de voor Ajax zo belangrijke voorrondes van de Champions League nog helemaal niet in actie kwam.

Ook niet toen het er afgelopen dinsdag in de slotfase tegen PAOK echt om ging en de tegenvallende David Neres naar de kant werd gehaald. De al enige tijd warmlopende Promes zag dat Klaas-Jan Huntelaar wel mocht invallen.

Verandering

Dat trainer Erik ten Hag voorlopig andere spelers de voorkeur geeft, vindt Promes niet onlogisch. "Die jongens hebben het vorig jaar uitstekend gedaan. Zij zullen daarom misschien wat meer credits hebben. Maar ik denk dat er snel verandering in gaat komen."

"Voor de trainer is het ook moeilijk. Hij moet keuzes maken", vervolgt Promes. "Maar momenteel is het nog niet zover dat ik me daarover druk maak."

Het zal voor Promes een behoorlijke streep door de rekening zijn geweest dat Tadic, Neres en Hakim Ziyech, ondanks de interesse van andere clubs, uiteindelijk kozen voor contractverlenging in Amsterdam.

Maar ook als hij dat op voorhand had geweten, was Promes naar Ajax gekomen. "Absoluut. Toen ik kwam, waren ze er ook allemaal al. Ajax sprak me gewoon heel erg aan, los van alle spelers die er al waren. Dat had geen invloed op mijn keuze."

Luxeprobleem

Voor Ten Hag, die eerder bij Go Ahead Eagles al de coach was van Promes, zal het voelen als een luxeprobleem. Hij heeft opties te over op de flanken met Neres, Ziyech en Tadic. En ook Zakaria Labyad, Noa Lang en Hassane Bandé kunnen daar uit de voeten.

Al kun je je bij dat luxeprobleem afvragen hoe lang de nadruk op 'luxe' blijft liggen voordat 'probleem' de overhand krijgt. Met andere woorden: hoe lang schikt Promes zich in de rol van bankzitter?

Ziyech en Promes vieren een doelpunt van Ajax tegen FC Emmen ProShots

"Natuurlijk blijf ik rustig", zegt Promes daarover. "De trainer weet wat hij aan mij heeft. Hij heeft me ook niet zomaar gehaald. Je kan niet kampioen worden met elf spelers, je hebt iedereen nodig."

"Ik ben ervan overtuigd dat ik sowieso m'n kansen ga krijgen. Ik heb het in ieder geval naar mijn zin en sta te popelen om de fans blij te maken."

STER reclame