Bekijk de samenvatting van Vitesse - PEC Zwolle: 3-0

Vitesse gaat het weekeinde in als koploper van de eredivisie. De Arnhemmers wonnen in eigen huis met 3-0 van PEC Zwolle en hebben nu zeven punten, eentje meer dan AZ en FC Utrecht, die pas zondag hun derde competitiewedstrijd van het seizoen spelen.

De wedstrijd in Arnhem werd voorafgegaan door een eerbetoon aan voormalig Vitesse-spits Dejan Curovic, die afgelopen zondag na een kort ziekbed op 51-jarige leeftijd is overleden. In de veertiende minuut volgde nog een applaus, waarmee de supporters verwezen naar het rugnummer van de populaire Serviër.

Tot dan hadden de gebeurtenissen op het veld nog weinig aanleiding gegeven tot oplaaiende emoties en deed PEC, de puntloze nummer zestien van de ranglijst na twee speelronden, niet onder voor Vitesse.

Pas in de 33ste minuut veerde het thuispubliek op, toen Bryan Linssen het Zwolse doel onder vuur nam en doelman Xavier Mous handelend moest optreden. Even later kreeg dezelfde Linssen een kopkans, maar anders dan vorig seizoen, toen hij drie keer met het hoofd scoorde tegen PEC (4-1), bleef succes uit.

Plots opwinding

Meteen na rust was er plots volop opwinding. PEC-verdediger Etiënne Reijnen kreeg een kopbal van Linssen tegen de hand en dus ging de bal op stip. Mous keerde de inzet van Tim Matavz, waarna Linssen vanuit een lastige hoek alsnog in de rebound toesloeg.

De Vitesse-captain bleek echter - zo had de VAR geconstateerd - te snel te zijn ingelopen en dus ging het doelpunt niet door. Maar ook PEC-spelers hadden zich daaraan bezondigd en daarom mocht Matavz opnieuw aanleggen, nu wel doeltreffend.

Kopduel tussen Thomas Bruns en Bryan Linssen Pro Shots

In de 62ste minuut verdubbelde Vjatsjeslav Karavajev de marge met een hard schot in de korte hoek. PEC beet nog slechts sporadisch van zich af. Verder dan een schot van Pelle Clement, gekeerd door Remko Pasveer, kwamen de gasten niet.

Na een fraaie combinatie met de hakkende Matavz bracht Linssen tien minuten voor tijd de eindstand op het scorebord. De veroverde koppositie kreeg daarmee extra cachet, terwijl PEC als nieuwe hekkensluiter huiswaarts keerde.

Statistieken Vitesse - PEC Zwolle

STER reclame