Mashrou' Leila
NOS Nieuws

Libanese band Mashrou' Leila bekritiseerd in eigen land, maar voor Lowlands 'geen issue'

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

De grootste indie-rockband van Libanon, Mashrou' Leila, ligt de afgelopen weken flink onder vuur in het land. Waar de band, met openlijk homoseksuele zanger, tijdens hun 10-jarige bestaan nooit kritiek ontving van de Libanese gemeenschap, klinken er nu opeens afkeurende geluiden vanuit de christelijke gemeenschap.

Een christelijke groepering heeft oude teksten en beelden van Mashrou' Leila opgezocht. Dat leidde vooral tot kritiek op een afbeelding uit 2015, waarop het hoofd van Maria is vervangen door dat van Madonna. Ook zou het nummer Djinn godslasterend zijn.

Naar aanleiding van die kritiek werd een concert van de band op een groot muziekfestival in de stad Byblos geannuleerd. Komende zondag speelt de band op Lowlands, en dit concert gaat wel door. Wel zal er tijdens het optreden extra gesurveilleerd worden, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Klachten over de komst van Mashrou' Leila kreeg Lowlands ze niet. "Dat is hier gewoon geen issue."

Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ze zo groot zijn geworden in het Midden-Oosten, omdat ze onverschrokken zeggen waar het op staat via hun kunst.

Wala al Ali

In Libanon is het dat de laatste weken dus wel. "Mashrou' Leila is ontzettend populair, en niet alleen in eigen land", vertelt fan Wafa al Ali in NPO Radio 1-programma Met Het Oog Op Morgen. "Wat ze kenmerkt is dat ze het hebben over progressieve onderwerpen als seksuele vrijheid en vrijheid van meningsuiting gebruiken om hun ongenoegen te uiten over de situatie van het land. Dingen als corruptie en onderdrukking van de bevolking", legt Al Ali uit.

Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ze zo groot zijn geworden in het Midden-Oosten, gaat de fan verder. "Omdat ze onverschrokken zeggen waar het op staat via hun kunst." Daarnaast zijn de mannen heel leuk, zegt Al Ali. "Erg mediageniek en open minded." Het open minded zijn was misschien niet bij iedereen geliefd, maar leidde niet tot problemen. Tot een aantal weken geleden dus.

Dit is het nummer Djinn, dat volgens critici godslasterend zou zijn:

Er wordt vooral heftig gereageerd vanuit de christelijke gemeenschap, vertelt Al Ali. Er werd gedreigd het geplande optreden op Byblos te stoppen met geweld, als het zo ver zou komen. Ook ontstond er een social media-campagne tegen de band. "In Libanon zijn religie en politiek enorm vervlochten in elkaar. Christelijke activisten hebben christelijke politici opgebeld, waardoor zij zich ook gingen uitspreken", zegt Al Ali.

De organisatie van het muziekfestival besloot het optreden te annuleren omdat ze "de veiligheid van de band niet konden waarborgen".

Volgens Midden Oosten-correspondent Marcel van der Steen is het niet gek dat deze rel opeens zo groot is in Libanon. "Het gaat niet goed met Libanon. Er is een economische crisis en veel onzekerheid. Wat je dan ziet is dat de verschillende groepen nog meer voor eigen parochie gaan preken. Politici gaan nog meer hun eigen groep steunen, waardoor de verschillen worden uitvergroot", legt hij uit.

Van der Steen ging vorig jaar op pad met zanger Hamed Sinno:

Openlijk homo in de Arabische wereld: 'Ik hoef niet aardig gevonden te worden'

Eerder werd de openlijke homoseksualiteit van Hamed Sinno, de zanger van de band, gewoon geaccepteerd. "Ik wil niet zeggen dat de gemeenschap in Libanon geen enkel probleem heeft met hem, maar het werd altijd zwijgend toegelaten." Libanon is ook altijd het land geweest dat het meest open minded was van de regio, zegt Van der Steen. "In dit land wordt veel naar Europa gekeken en dat heeft invloed."

Ook op de acceptatie van de lhbti-gemeenschap. "Je kunt in Libanon naar gayclubs, naar plekken waar de lhbti-gemeenschap in zeer redelijke vrijheid kan samenkomen. Dat wordt geaccepteerd, binnen die deuren." Maar daarnaast heeft het land dus ook te maken met conservatieve krachten. "En die worden krachtiger op het moment dat het land meer onder druk staat."

Toch was er ook een sterk tegengeluid te horen de afgelopen weken. "Er is ook steun gekomen voor Mashrou' Leila. Er zijn solidariteitsconcerten geweest", zegt Al Ali. "In bijna elk café werd tijdens het afgelaste concert muziek van de band gespeeld. Het is ook nu nog steeds het gesprek van de dag. Ik denk niet dat dit een slecht effect heeft op de band. De haat bij haters is alleen wel sterker geworden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl