Damir Joesoepov EPA
NOS Nieuws Buitenland

Hoogste Russische onderscheiding voor piloot van geslaagde noodlanding

De Russische piloot die gisteren een geslaagde noodlanding maakte in een maïsveld, heeft de hoogste onderscheiding gekregen die Rusland kent: de 'Held van Rusland'. De orde werd uitgereikt door president Poetin.

De 41-jarige piloot Damir Joesoepov blijft zelf bescheiden. "Het voelt een beetje raar en maakt me verlegen."

Passagiersvliegtuig maakt noodlanding in Russisch weiland

Het passagiersvliegtuig met 233 mensen aan boord dat Joesoepov bestuurde was net vertrokken vanaf een vliegveld in Moskou, toen een van de motoren uitviel doordat er vogels in waren gezogen. Vlak daarna viel ook de tweede motor uit. Daardoor werd de piloot gedwongen het vliegtuig in een veld aan de grond te zetten. Terugvliegen naar Moskou was geen optie meer.

De piloot had lovende woorden voor de rest van het cabinepersoneel dat de passagiers heeft geholpen om het vliegtuig van Ural Airlines veilig te verlaten. "Het spijt me dat ik ze niet naar hun eindbestemming op de Krim heb kunnen brengen", zei Joesoepov. Naast de gezagvoerder kreeg ook de co-piloot de hoogste onderscheiding.

Vuilnisbelt

Sommige Russische media suggereren dat een illegale vuilnisbelt in de buurt van het vliegveld de oorzaak kan zijn van de bijna-ramp. Op het vuilnis zouden veel vogels afkomen, waaronder meeuwen. Ook zijn er veel meren en watertjes in de buurt van het vliegveld Zjoekovski, zo'n 40 kilometer ten zuidoosten van Moskou. Ook dat trekt vogels aan.

STER reclame