Rashida Tlaib AFP

Het Amerikaanse Congreslid Rashida Tlaib wil niet meer naar Israël. Zij kreeg eerst geen toestemming om het land te in te komen, net als Ilhan Omar, een ander Congreslid met wie ze samen zou reizen. Vandaag kreeg ze toch toestemming van de Israëlische autoriteiten, omdat ze haar hoogbejaarde grootmoeder wilde bezoeken op de Westelijke Jordaanoever.

"Misschien is dit wel mijn laatste kans om haar te zien", schreef ze in een brief aan de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken. Ook beloofde ze tijdens haar bezoek geen boycotacties tegen Israël te promoten. Op basis van "humanitaire gronden" kreeg ze zo alsnog een visum.

Tlaib schrijft nu op Twitter toch niet naar Israël te willen. "Mij laten zwijgen en me behandelen als een crimineel is niet wat mijn grootmoeder voor me wil", aldus Tlaib. "Ik heb besloten dat haar bezoeken onder deze beperkende omstandigheden ingaat tegen alles waarin ik geloof."

Gisteren werd bekend dat Israël het bezoek van Tlaib en haar Democratische partijgenote Ilhan Omar had tegengehouden. De twee zijn uitgesproken kritisch over het beleid van Israël ten opzichte van de Palestijnen.

Ze hebben openlijk hun steun uitgesproken voor een boycot van Israël. Tlaib is van Palestijnse afkomst; haar ouders komen uit de Westelijke Jordaanoever en immigreerden naar de Verenigde Staten.

Premier Netanyahu zei dat Israël het Amerikaanse Congres respecteert, maar dat het bezoek van Omar en Tlaib bedoeld was om Israël te beschadigen. Ook de Amerikaanse president Trump heeft zich herhaaldelijk kritisch over de twee uitgesproken en Israël opgeroepen hen te weren.

STER reclame