Blijdschap bij de spelers van Apollon na het behalen van de play-offs AFP

PSV, Feyenoord en AZ naar Cyprus, Israël en België voor vervolg Europa League

tijd van publicatie

Voor de drie Nederlandse clubs in de Europa League staat nog een team in de weg voor plaatsing voor de groepsfase van het toernooi. AZ gaat naar België, PSV moet (net als Ajax in de play-offs voor de Champions League) naar Cyprus en Feyenoord brengt een bezoek aan Israël.

PSV naar Cyprus

Op de weg richting de groepsfase voor PSV, dat donderdagvond FC Haugesund uitschakelde, bevindt zich Apollon Limasol als laatste hobbel. De Cyprioten rekenden af met Austria Wien. Ze wonnen het eerste duel in Oostenrijk al met 2-1 en hielden het hoofd koel in het thuisduel.

De ploeg uit Wenen kwam op Cyprus nog wel op voorsprong, maar verloor met 3-1 na doelpunten van Serge Gakpé, Johannes Handl (eigen doelpunt) en Giannis Gianniotas.

Goed nieuws voor de rangschikking

De uitschakeling van Austria Wien is ook goed nieuws voor de positie van Nederland op de UEFA-ranglijst, omdat de Oostenrijkers nu al cruciale punten mislopen voor die zogeheten coëfficiëntenlijst. Oostenrijk staat daarop elfde, Nederland twaalfde.

De elfde plek geeft de kampioen van de eredivisie in het seizoen 2019/2020 zeer waarschijnlijk recht op een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Champions League in het seizoen 2020/2021.

Omdat Nederland nog met vier clubs actief is in Europa (Ajax bereikte dinsdag de play-offs van de Champions League), zijn er dus belangrijke punten te pakken voor de rangschikking.

Feyenoord speelt na het uitschakelen van Dinamo Tbilisi tegen het Israëlische Hapoel Beer-Sheva in de play-offs. Beer-Sheva versloeg in de derde kwalificatieronde het Zweedse Norrköping.

In Zweden eindigde het duel vorige week nog in 1-1, maar in eigen huis maakten de Israëliërs het met 3-1 af, mede dankzij een doelpunt van Nederlander Nigel Hasselbaink.

AZ dichter bij huis

AZ, dat won van FC Marioepol, hoeft het minst ver te reizen voor zijn uitduel. De Alkmaarders gaan op bezoek bij de zuiderburen. Royal Antwerp was na verlenging Viktoria Pilzen de baas.

Antwerp won vorige week de eerste wedstrijd met 1-0. Lang zag het ernaar uit dat de uitwedstrijd in 0-0 zou eindigen, totdat Michael Krmencík in de 81ste minuut scoorde. In de verlenging tekende Krmencík ook voor de 2-1.

De dreun van de achterstand en ook nog een rode kaart voor Abdoulaye Seck deerden de Belgen echter niet. Ze toonden veerkracht en invaller Dieumerci Mbokani werd met een laat doelpunt de gevierde man bij Antwerp.

Play-offs

De play-offs worden op 22 en 29 augustus afgewerkt. Alledrie de teams spelen het eerste duel in eigen land. De winnaars van de onderlinge tweeluiken plaatsen zich voor de groepsfase van de Europa League.

Tegenstanders Nederlandse clubs in play-offs Europa League

Club Tegenstander Speeldata
AZ Royal Antwerp 22/08 thuis, 29/08 uit
Feyenoord Hapoel Beër Sjeva 22/08 thuis, 29/08 uit
PSV Apollon Limasol 22/08 thuis, 29/08 uit

STER reclame