Calvin Stengs was belangrijk voor AZ tegen FC Marioepol

Simpele overwinning op Marioepol brengt AZ verder in Europa

AZ heeft de play-offs van de Europa League bereikt. Na het gelijkspel (0-0) in Odessa was het FK Marioepol in Den Haag simpel met 4-0 de baas. Met een treffer en twee assists was Calvin Stengs de gevierde man bij de Alkmaarse formatie.

Het uitduel werd om veiligheidsredenen niet in Marioepol gespeeld en nadat afgelopen weekend een deel van het dak van het AZ-stadion was ingestort, moest ook AZ uitwijken.

Op het kunstgras van ADO Den Haag waren de Alkmaarders, net als vorige week in Oekraïne, de baas. Het verschil met het duel in Odessa was echter dat AZ zich nu wel trefzeker toonde.

Stengs belangrijk

Calvin Stengs tekende voor de eerste treffer. Hij scoorde na een fraaie pass van Jonas Svensson. Thomas Ouwejan vond later, op aangeven van Stengs, het net via de paal.

Thomas Ouwejan schreeuwt het uit na zijn treffer

Na de rust kopte Stijn Wuytens raak uit een corner van Stengs en zorgde zo voor een nog comfortabeler voorsprong. AZ bleef daarna nog jagen op de vierde treffer. In de laatste minuut viel die dankzij Serchi Javorskji. De verdediger van Marioepol passeerde zijn eigen doelman.

Weer geen tegentreffers

De Oekraïeners zelf kregen nauwelijks kansen. Alleen met Vjatsjeslav Tsjoerko had Marioepol een grote mogelijkheid, maar Marco Bizot redde fraai.

AZ kreeg zodoende ook in zijn zesde duel van het seizoen geen tegentreffer. De seizoensstart, met twee gewonnen competitieduels en het bereiken van de play-offs, van de Alkmaarders stemt trainer Arne Slot 'enorm tevreden', zo vertelde hij na afloop.

Bekijk hier de reacties van Arne Slot en Thomas Ouwejan na afloop van AZ-FC Marioepol:

"Dat ons spel gepaard gaat met het houden van de nul is heel prettig. Met name in Europees voetbal is dat heel belangrijk. Het is ideaal dat we in beide competities zo begonnen zijn."

Ook Thomas Ouwejan had geen reden tot klagen, al had AZ volgens hem nog wel beter gekund. "Maar als je 4-0 wint, Europees gezien, dan mag je heel tevreden zijn."

In de play-offs wacht nu Royal Antwerp, dat na verlenging van Viktoria Pilzen won.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl