NOS Nieuws

Limburgse apotheker geschorst om fraude met declaraties

Een Limburgse apotheker is door het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg geschrapt uit het BIG-register. Daarin moeten zorgverleners geregistreerd zijn om hun beroep te kunnen uitoefenen. Het is de zwaarste maatregel die het tuchtcollege kan nemen.

De apotheker sjoemelde op grote schaal met declaraties bij zorgverzekeraars. Zijn bevoegdheden als apotheker zijn per direct geschorst.

De medicijnen die hij aan patiënten gaf, waren andere medicijnen dan hij declareerde. Met speciaal ontwikkelde software werden foute declaraties automatisch naar de zorgverzekeraars verstuurd. Daar stonden andere medicijnen op dan er waren geleverd.

Volgens de apotheker is er geen sprake van fraude. Er waren volgens hem geen nadelen voor de patiënten. Het tuchtcollege zegt echter dat de apotheker wist dat de declaraties niet klopten en dat hij de software liet bouwen om dat te verdoezelen. De rechtbank zei vorig jaar dat het ging om 3,6 miljoen valse declaraties.

17 miljoen

De apotheker was tot september 2016 bestuurder van tientallen apotheken in Limburg, de Verenigde Apotheken Limburg (VAL). Vorig jaar kreeg de apotheker al 180 uur taakstraf en 250.000 euro boete. Het OM eiste toen een veel hogere straf: 3,5 jaar cel en 800.000 euro boete.

De fraude zou volgens de officier van justitie ruim 17 miljoen euro zijn, maar de rechtbank vond oplichting niet bewezen. Daarnaast was het onduidelijk of de zorgverzekeraars schade hebben geleden en, zo ja, hoeveel dat zou zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl