Minister Bijleveld spelt Henk Struijs de onderscheiding op Omroep Gelderland

Hoge erepenning voor militair die buurvrouw redde van ex met mitrailleur

tijd van publicatie

Henk Struijs uit Groesbeek heeft een hoge onderscheiding gekregen uit handen van minister van Defensie Ank Bijleveld. Dertien jaar geleden voorkwam hij een gezinsmoord in het Drentse Havelte.

Struijs kreeg de Eerepenning voor Menschlievend Hulpbetoon in zilver, meldt Omroep Gelderland. Dat is na de Militaire Willems-Orde de oudste nog bestaande dapperheidsonderscheiding in Nederland.

Landmachtkapitein Struijs (64) kwam op een zondagavond in november 2006 zijn buurvrouw te hulp. Zij was in paniek omdat haar ex haar woning was binnengedrongen. De stomdronken man dreigde haar en haar twee kinderen van 3 en 7 jaar dood te schieten met een mitrailleur.

Ik was pas daarvoor weduwnaar geworden.

Henk Struijs in De Gelderlander

Toen de man de trekker overhaalde, ging Struijs in het schootsveld staan. Hij had geluk, het wapen weigerde. Vervolgens wist de legerkapitein de man te overmeesteren. Hij hield hem in bedwang totdat de politie hem afvoerde.

"'Daar heb je pech, man', dacht ik automatisch toen ik hoorde dat het wapen ketste. Pas na afloop, toen ik de mitrailleur op verzoek van de politie ontlaadde, schoot het door mijn hoofd dat mijn twee kinderen wees zouden zijn geweest als het wapen het had gedaan. Ik was pas daarvoor weduwnaar geworden", zegt Struijs tegen de Gelderlander.

In die krant zegt hij ook dat Defensie hem aanvankelijk had uitgenodigd om begin juli naar het Binnenhof te komen voor de penning. Maar dat was toevallig op de dag dat zijn vriendin kaartjes voor André Rieu had geregeld, dus hij sloeg de uitnodiging af. Daarom kwam de minister, samen met zijn buurvrouw van destijds, vandaag naar Struijs' woning in Groesbeek om de onderscheiding alsnog te overhandigen.

Henk Struijs met zijn voormalige buurvrouw Omroep Gelderland

De landmacht roemde de kapitein in 2006 al. "Hij zal dan ook zeker worden geëerd en onderscheiden voor zijn actie, die hij met gevaar voor eigen leven uitvoerde en waarmee hij waarschijnlijk veel levens redde", zei een woordvoerder toen.

Minister Bijleveld betreurt het dat het dertien jaar duurde voordat Struijs zijn erepenning kreeg. "Er is eerder naar gekeken, maar toen is het dossier ergens zoekgeraakt", zegt ze. Een majoor heeft het dossier uiteindelijk weer opgepakt. "Maar dit had veel eerder gemoeten."

De ex-man van de buurvrouw is destijds in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar cel. Hij pleegde voordat hij de gevangenis in moest zelfmoord.

Dit is een artikel van

STER Reclame