Stéphanie Frappart
NOS Voetbal

'Ze fluit Liverpool-Chelsea echt niet omdat ze blond haar en mooie ogen heeft'

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

De strijd om de Europese Supercup tussen Liverpool en Chelsea wordt vanavond (21.00 uur) geleid door een vrouw. Ambitieus, opvallend en zeker ook riskant. "Maar het momentum is nu."

Scheidsrechter Kevin Blom was al onder de indruk van Stéphanie Frappart, die in Istanbul de fluit zal hanteren, toen hij als coördinator en begeleider met haar te maken had tijdens het EK voetbal voor vrouwen in 2017. "Ze is dusdanig professioneel met haar vak bezig. Die kan heel ver komen."

WK-finale Oranjevrouwen

Frappart leidde vorige maand nog de WK-finale bij de vrouwen tussen Nederland en de VS, maar debuteerde dit voorjaar al in de hoogste Franse afdeling voor mannen.

Bekijk hieronder beelden van een persconferentie die Stéphanie Frappart gaf in aanloop naar de Supercup.

Frappart leidt Supercup: 'Ik fluit niet anders omdat ik vrouw ben'

"Je kan wel nog langer wachten voordat je een vrouw op dit niveau laat fluiten. Maar ze kruipen steeds dichter naar het niveau van de mannen toe", zegt Blom. "Voor zover ik haar ken, is ze er klaar voor. Het is in elk geval een aanstelling waar vanuit de Europese bond veel vertrouwen uitstraalt."

En dat stemt hem tevreden. In Nederland begeleidt hij jonge vrouwelijke scheidsrechters naar de top. De Europese voetbalbond UEFA wil met de aanstelling van Frappart ook meer vrouwen stimuleren om te gaan fluiten. "Ik ben heel erg tevreden over de ontwikkelingen van de arbitrage hier in Nederland, maar in aantallen schieten we nog tekort."

Van der Ende minder enthousiast

Voor Mario van der Ende mag het al dan niet stimuleren absoluut geen reden zijn voor het aanwijzen van Frappart. Daarnaast verbaast hij zich over de term 'leerproces' die in de argumentatie van de UEFA valt. "Ik heb niks tegen haar aanstelling, maar op het hoogste niveau draait het puur om kwaliteit. Bij dat soort organisaties telt politiek echter ook mee."

Arbiter Kevin Blom begeleidt ook de vrouwelijke scheidsrechters bij de KNVB

De 63-jarige Van der Ende volgt alle ontwikkelingen in het wereldje nog steeds op de voet. De oud-scheidsrechter is nooit te beroerd om zijn mening te geven. En ook tijdens zijn actieve carrière zei hij waar het op stond.

"Wat me verbaast, is dat ik geen enkele mannelijke scheidsrechter over haar aanstelling heb horen klagen. Niemand heeft met zijn vuist op tafel geslagen. En als je nu niks durft te zeggen, dan durf je volgens mij ook geen beslissingen te nemen in een vol stadion met negentigduizend mensen."

Want dat een vrouw van 35 ineens de Europese Supercup krijgt toegewezen, zou volgens Van der Ende best moeten knagen bij haar mannelijke collega's. "Haar ervaring op het hoogste niveau bij de mannen is te verwaarlozen. Het is een eervolle aanstelling. Ik ben blij dat ik er zelf twee heb mogen fluiten."

Niettemin hoopt Van der Ende dat Frappart vanavond een fantastische wedstrijd fluit. "Het spel ontwikkelt zich beter bij goede arbitrage. Het zou een doorbraak zijn in het voetbal als het goed gaat."

Niet de minste wedstrijd

Dat valt of staat volgens Dick Jol bij het mentale aspect. "Kan ze de druk aan? En het is niet de minste wedstrijd, dus hoe gaat ze om met 22 spelers die koste wat kost willen winnen?"

"Maar bij de UEFA zullen ze er echt wel over nagedacht hebben, want dat soort risico's ga je bij zo'n wedstrijd toch niet nemen? Ze fluit deze wedstrijd echt niet omdat ze blond haar en mooie ogen heeft."

Mario van der Ende (links) en Dick Jol floten jarenlang in de eredivisie en op internationaal topniveau

De 63-jarige Jol, die zelf in 2001 de finale van de Champions League leidde, vindt dat Frappart deze kans verdient na haar optreden tijdens het WK voor vrouwen. "Ze doet het gewoon hartstikke goed. En als je het niet probeert, kom je er ook nooit achter."

Een eerlijke kans

Blom ziet in elk geval geen enkele fysieke belemmeringen voor Frappart. "De UEFA heeft een scheidsrechterstest, waarbij ze gewoon heeft voldaan aan dezelfde eisen die aan mannen worden gesteld. Ja, het is meteen een grote wedstrijd voor haar. Je kunt er van alles van vinden, er zal altijd discussie zijn."

We moeten deze ontwikkeling ook een eerlijke kans geven, vindt Jol. En als Frappart er een potje van maakt, moeten we zeker in Nederland eerst eens in de spiegel kijken voordat de ongenuanceerde kritiek losbarst, is de oud-arbiter van mening.

Bij zeven van de negen eredivisieduels deze week kreeg de arbitrage het immers zwaar te verduren na enkele cruciale beslissingen. Allemaal gefloten door mannen. "We hebben geen zwart weekend achter de rug, maar een dramatisch weekend", aldus Jol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl