AFP / NOS

Goedemorgen! De man die begin deze maand de mishandeling van zijn neefje in Leiden live op Facebook streamde, staat terecht, en ook A$AP Rocky hoort zijn straf.

De zon schijnt geregeld en het is vaak droog. In het noorden kan een enkele bui ontstaan. Het wordt in de middag 19 tot 22 graden bij een matige zuidwestenwind. In de loop van de dag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Den Haag staat de man die zijn neefje van 8 mishandelde en dat live uitzond via Facebook voor de politierechter. De rechter doet direct uitspraak.
  • De politie doet een oefening met explosieven op een oefenlocatie in Ossendrecht. Teams uit verschillende landen moeten na de ontploffingen uitvinden wat voor bommen zijn ontploft.
  • In Zweden doet de rechter uitspraak in zaak tegen rapper A$AP Rocky, die wordt verdacht van mishandeling. De Amerikaanse artiest, die komend weekend op Lowlands verwacht wordt, zegt dat hij handelde uit zelfverdediging.
  • En vandaag komen er cijfers over de economische groei in Nederland en Duitsland.

Wat heb je gemist?

De 15-jarige zoon van de Amsterdamse burgemeester Halsema is vorige maand aangehouden. Volgens De Telegraaf gebeurde dat na "een gewapende inbraak", maar Halsema zelf weerspreekt dat met klem. Wel zegt ze dat haar zoon een verboden nepwapen bij zich had.

De tiener werd volgens de krant in het weekend van 13 en 14 juli met een andere jongen betrapt bij een inbraak op een woonboot. Na een achtervolging zouden ze zijn aangehouden. Volgens de krant werden op de boot twee messen gevonden, die mogelijk als wapen waren meegenomen. Langs de vluchtroute werd een alarmpistool ontdekt.

De lezing van Halsema is anders. Ze schrijft in een brief aan Amsterdammers dat haar zoon zich op die avond met vriendjes verveelde en "aan het klieren" was.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Spanje wordt op een opvallende manier de strijd aangegaan met bosbranden. Kuddes met schapen en geiten grazen een belangrijke laag brandstof weg van de droge grond. "De dieren kunnen niet voorkomen dat er branden uitbreken", zegt herder Judith Nadal tegen correspondent Rop Zoutberg. "Ze kunnen wel helpen dat branden niet razendsnel om zich heen grijpen. Doordat ze het terrein leegeten kan het vuur niet verder groeien."

Judit Nadal met haar schapen en geiten in Girona NOS / Rop Zoutberg

Fijne dag!

STER reclame