EPA

Noodtoestand door bosbrand op Grieks eiland Evia: vier dorpen ontruimd

tijd van publicatie Aangepast

Op het Griekse eiland Evia is de noodtoestand afgekondigd vanwege een bosbrand die daar al de hele dag woedt. Uit vier dorpen zijn bewoners geëvacueerd. Twee van die dorpen worden direct door het vuur bedreigd, meldt correspondent Conny Keessen.

De Griekse brandweer krijgt de brand maar niet onder controle. Eurocommissaris Stylianides voor Crisisbeheersing heeft op Twitter hulp toegezegd vanuit de EU. Uit Italië en Kroatië zijn blusvliegtuigen en -helikopters onderweg.

De brand dreigt een bosrijk natuurgebied te verwoesten, dat valt onder het Europese milieuprogramma Natura. Doordat het bos slecht toegankelijk is, kunnen brandweerwagens er nauwelijks komen.

Met helikopters wordt daarom geprobeerd de brand te blussen, maar vanwege de harde wind en de rook is dat moeilijk:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dikke rookwolken door bosbrand op Griekse eiland Evia

In grote delen van Griekenland geldt code oranje, de een na hoogste alarmfase. Op veel plaatsen is het verboden bossen of parken in te gaan. Ook in twee andere gebieden woedt op dit moment brand, al is de situatie daar volgens Keessen minder bedreigend dan op Evia.

Dit jaar zijn er door de extreme droogte al twee keer zo veel bosbranden in het land als vorig jaar.

STER Reclame