Verpleger meet de temperatuur op van een man in een behandelcentrum voor ebola in Congo
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe ebola-medicijnen: 'veelbelovend, maar spookverhalen zijn belemmering'

Een internationale onderzoeksgroep onder de vlag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in Congo vier experimentele medicijnen tegen ebola getest. Twee van de medicijnen blijken veelbelovend: meer dan 90 procent van de patiënten kan de dodelijke ziekte overleven als ze worden behandeld wanneer ze nog weinig van het ebolavirus in hun bloed hebben, zeggen de onderzoekers.

In Congo woedt op dit moment een grote uitbraak van ebola. In een jaar tijd zijn bijna 1900 patiënten overleden.

De twee medicijnen die in het onderzoek het effectiefst bleken, bevatten antilichamen die het ebola-virus aanvallen. Die antilichamen komen van patiënten die een besmetting met ebola eerder hebben overleefd. De nieuwe medicijnen zijn nog niet officieel goedgekeurd, maar worden volgens wel al gebruikt om ebola-patiënten in Congo te behandelen.

Bekijk hieronder hoe de middelen zijn ontwikkeld:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Anna Simon, internist van het Radboudumc is enthousiast over de onderzoeksresultaten. "Heel veelbelovend, het is goed om te weten dat er iets is dat de kans op sterfte verlaagt." Maar het is niet direct de heilige graal benadrukt de arts, die zelf in 2014 in Sierra Leone werkte aan de bestrijding van ebola. De crux is namelijk dat je er vroeg bij moet zijn om de sterftekans aanzienlijk te verlagen. "En dat is een probleem in Congo."

Spookverhalen

Simon noemt drie factoren die daarbij een rol spelen. Als eerste het herkennen van de ziekte. "Er zijn daar ziektes die een zelfde soort verschijnselen hebben, bijvoorbeeld malaria", legt ze uit. "Als je daaraan denkt, dan laat je je niet behandelen voor ebola."

Een andere belangrijke factor is de beschikbaarheid. "Je moet wel bij de medicijnen kunnen komen. Het is daar oorlogsgebied, dus reizen is niet zo makkelijk." En de laatste belemmering heeft ook te maken met de onrust in het land. "Er gaan spookverhalen dat hulpverleners mensen juist ebola geven. Geruchten zijn onder meer dat de regering mensen inspuit met het virus."

De internist denkt wel dat het voor hulpverleners een prettige gedachte kan zijn dat er een middel is, mochten ze zelf besmet raken. "Voordat ik naar Sierra Leone ging, was eventuele besmetting mijn belangrijkste punt van overweging. Dat speelt voortaan misschien minder bij hulpverleners die naar het gebied willen."

Kijk hieronder wat ebola ook alweer is en waarom het iedere keer terugkomt:

Ebola: wat is het ook alweer en waarom komt het terug?

Het medicijnonderzoek startte in november. Sindsdien zijn de middelen op bijna 700 patiënten getest. Van de mensen die de twee effectiefste middelen kregen, stierf respectievelijk 29 procent en 34 procent. De doden waren voornamelijk mensen bij wie het virus al meer schade had aangericht.

Het sterftepercentage onder patiënten die de twee andere medicijnen kregen lag hoger, 49 procent en 53 procent. Daarop besloten de onderzoekers om de minder goed werkende middelen niet langer te testen. Zonder behandeling ligt het sterftepercentage rond de 70 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl