Limburgse tradities op Koninginnedag

Aangepast

Streektradities zijn het centrale thema tijdens de Koninginnedagviering in Limburg op 30 april. De burgemeesters van de gemeenten Maasgouw en Weert presenteerden vandaag het programma dat voor het bezoek van koningin Beatrix en haar familie is samengesteld.

De koningin gaat eerst naar het witte dorpje Thorn (gemeente Maasgouw) waar zo'n 10.000 tot 15.000 mensen langs de route worden verwacht. Weert rekent op ongeveer 80.000 koninginnedagvierders. Trekpaarden, Weerter vlaaien, het Thornse leesplankje en een valkenier met roofvogels zijn enkele van de streekgebonden thema's die de koningin op de route tegenkomt.

Stiftdames

In beide plaatsen is veel aandacht voor de geschiedenis en de band met het Huis van Oranje-Nassau. In Thorn maakt de koninklijke familie kennis met de 'stiftdames', vrouwen die jarenlang aan de macht zijn geweest in het stadje. Enkele stiftdames stamden uit het geslacht Nassau-Hadamar, dat verwant is met Willem van Oranje, de stamvader van het Nederlandse vorstenhuis.

In Weert gaat de band met het koningshuis terug tot de Middeleeuwen. Het stadje maakte destijds deel uit van het graafschap Horne. De laatste graaf was een bondgenoot van Willem van Oranje.

De traditionele schutterijen en de Koninklijke Militaire School zullen zich in Weert presenteren aan het koninklijk gezelschap. Ook profileert Weert zich als paardenstad: er komen veel topruiters vandaan en er zijn talloze manages en paardenhouderijen.

Veiligheid

Het Limburgse politiekorps zet in totaal 1300 agenten in om de veiligheid tijdens het koninklijk bezoek te waarborgen. Elders uit het land komen 450 agenten assisteren en uit Belgiƫ nog eens 40.

Mensen die een risico vormen voor de veiligheid op Koninginnedag kunnen een bezoek van de politie verwachten. Dat heeft de waarnemend burgemeester van Weert, Dijkstra, gezegd.

Beide steden zijn ingedeeld in sectoren en ringen. Elke sector kent zijn eigen beveiligingsgraad, die strenger is naarmate mensen dichter bij de Oranjes komen. Langs de route die de Oranjes lopen is cameratoezicht. Bewoners langs de route zijn gescreend.

Opleiding

Er zijn 220 agenten op straat die eerder een opleiding volgden om afwijkend gedrag te herkennen. De inzet van agenten kost de Limburgse politie 700.000 euro extra.

De koningin vierde in 1995 voor het laatst Koninginnedag in Limburg. Toen was ze met haar familie te gast in Eijsden en Sittard. In 1986 was ze op 30 april in het Noord-Limburgse Meijel en het Noord-Brabantse Deurne.

STER Reclame