Wesley Sneijder ANP

Nu Wesley Sneijder een punt achter zijn carrière heeft gezet, is het tijdperk van de Grote Vier voorbij. Generatiegenoten Arjen Robben, Robin van Persie, Rafael van der Vaart en Sneijder krijgen die bijnaam samen, alle vier hebben ze de voetbalschoenen aan de wilgen gehangen.

Wie van die vier was eigenlijk de beste? Die vraag wordt opgeworpen in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken. De Belgische sportjournalist Hans Vandeweghe zet Sneijder op plek twee. "Ik zet toch Robben op nummer één, ook al was hij blessuregevoelig. Sneijder komt daarna, ik vind hem een fantastische voetballer."

Robèrt Misset van de Volkskrant zet de Utrechter op drie. "Voor mij staat Robben op één en Van Persie vanwege z'n virtuoze techniek op twee. Ik heb Sneijder zien doorbreken bij Ajax. Ik denk bij hem aan branie, spelplezier, gif en bravoure. Een echte winnaar die altijd voorop ging in de strijd."

NOS-voetbalcommentator Jeroen Elshoff zet Sneijder op de gedeelde eerste plaats met Robben. Ook hij bewaart vanzelfsprekend goede herinneringen aan de kleine middenvelder.

"Ik zat als fan in het stadion toen Sneijder er twee maakte tegen Brazilië op het WK van 2010. Dat zal ik nooit meer vergeten, een van mijn mooiste momenten."

Als journalist was het prettig samenwerken met Sneijder, zegt Elshoff. "Een geweldige gozer om te interviewen. Er gebeurde altijd wat, hij nam nooit een blad voor de mond." Misset beaamt dat. "Je kon hem altijd spreken en hij was altijd open en eerlijk."

'Zijn goals tegen Brazilië zal ik nooit meer vergeten'

In het Sportforum komt ook het eredivisieweekeinde aan bod. Sneijder was zondag aanwezig bij FC Utrecht-PEC Zwolle en zag de ploeg van trainer John van den Brom met 3-1 winnen. Utrecht is daardoor samen met AZ de enige ploeg die dit seizoen nog zonder puntenverlies.

Misset weet niet zeker of Van den Brom na AZ en FC Utrecht ook een grotere club aan zou kunnen. "Het gekke is dat er bij AZ ook wel wat twijfels waren. Vorig seizoen won AZ eindelijk weer eens van een topclub (1-0 tegen Ajax, red.), maar dat was daarvoor al jaren niet meer gelukt. Er is ook weleens gesuggereerd dat Van den Brom niet de meest hardwerkende trainer zou zijn. Maar het is wel een people manager die mensen vaak op de juiste plek weet te zetten."

Dansje in de middencirkel

Vandeweghe kent Van den Brom nog uit diens tijd als trainer van Anderlecht. In België wordt hij vooral herinnerd vanwege het inhuren van positiviteitsgoeroe John Troost.

"Die liet de spelers voor de wedstrijd een dansje doen in de middencirkel. Om zich vrij te maken in het hoofd. Dat is zeer on-Belgisch en heeft de reputatie van Van den Brom een beetje bezwaard, ondanks dat hij wel kampioen werd met Anderlecht."

'Van den Brom heeft rare dingen gedaan bij Anderlecht'

Het afgelopen eredivisieweekeinde waren er ook veel discussies rond beslissingen van de VAR. Elshoff deed verslag van FC Groningen-FC Twente, een wedstrijd met twee rode kaarten en drie penalty's.

"Om het probleem daar te schetsen: scheidsrechter Christiaan Bax is met zijn 31 jaar nog jong en de VAR, Joey Kooij, is zelfs nog in de twintig. Ze maakten er samen een ongelooflijke puinhoop van. De VAR greep dit weekend vaak op het verkeerde moment in, ook bij Fortuna Sittard-Heracles. Uitermate pijnlijk", aldus Elshoff.

STER reclame