NOS NieuwsAangepast

Spitsuur bij alarmcentrale ANWB door vakantiedrukte

De alarmcentrale van de ANWB heeft door de vakantieperiode te maken met topdrukte. Afgelopen weekend kwamen er vanuit binnen- en buitenland 28.000 meldingen binnen, het weekend daarvoor waren dat er 30.000.

Uit Frankrijk, nog steeds het populairste vakantieland onder Nederlanders, kwamen de meeste hulpvragen binnen. De ANWB heeft daarom een steunpunt in Lyon, waar reizigers door Nederlandse hulpverleners worden bijgestaan. In München en Barcelona heeft de ANWB ook steunpunten.

In de afgelopen twee weekenden zat een zogeheten zwarte zaterdag, een dag waarop het op Europese wegen enorm druk is door vertrekkend en terugkerend vakantieverkeer. Er volgen op 17 en 24 augustus nog twee zaterdagen waarop het zeer druk is. Bovendien is het in Frankrijk, Italië en Spanje aanstaande donderdag en vrijdag waarschijnlijk druk op de weg vanwege een katholieke feestdag.

390.000 telefoontjes, 900 hulpverleners

Sinds 1 juli kwamen er bij de ANWB 390.000 telefoontjes binnen. Volgens de ANWB zijn dat er ongeveer evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat niet alleen om pech met de auto of een ongeval; ook gedwongen terugkeer door ziekte en andere noodgevallen worden door reizigers gemeld.

"De drukte houdt nog wel even aan", zegt een woordvoerder. "Het midden van Nederland heeft namelijk nog tot 1 september vakantie. Begin september maken we de balans op."

De ANWB heeft 450 extra mensen aangetrokken om alle meldingen in goede banen te leiden. "We zijn erop voorbereid. Er werken nu 900 hulpverleners op verschillende punten in binnen- en buitenland. Ook het bieden van hulp op de weg gaat vooralsnog goed."

Lange dagen

Een van de mensen die automobilisten in het buitenland helpt, is Michel van Hooijdonk. Hij rijdt vijf weken lang door Frankrijk met zijn ANWB-bus om gestrande vakantiegangers te helpen. "De pechgevallen zijn erg uiteenlopend", vertelt hij aan Omroep Brabant. "Een kapotte accu, een lekke band of kleine schade door een aanrijding met de caravan."

Ook auto's met te weinig vermogen zijn een probleem. "Wij zijn het niet gewend om in de bergen te rijden. Als je dan in Frankrijk de bergen ingaat, kom je deze problemen tegen. De mensen weten daar dan ook niet mee om te gaan." En dan zijn er nog mensen die op pad gaan met een auto die in Nederland al storingen had. "Dat is echt niet handig."

Het zijn lange dagen, maar dat vindt Van Hooijdonk niet erg. "De mensen zijn in een vakantiemodus en ze zijn heel dankbaar dat je komt helpen. Ik heb echt het gevoel dat ik wat kan betekenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl