NOS Sport Atletiek

Visser vliegt weer over de horden, ook al mist Oranje vleugels bij EK

De Nederlandse atletiekploeg was zondag in mineur toen bij de EK voor landenteams in het Noorse Sandnes geen promotie werd afgedwongen naar de Superliga, de hoogste afdeling. Groot lichtpunt was echter Nadine Visser.

Zij won de 100 meter horden en haar race werd uitgeroepen tot beste vrouwelijke prestatie van het hele toernooi.

In de regen en met een tegenwind van 1,1 meter per seconde zette ze een tijd neer van 12,98 (haar nationale record is 12,71, gelopen met een rugwind van 1,3 meter per seconde) én versloeg ze met afstand Europees kampioene Elvira Herman.

Flinke opsteker

Na een reeks blessures een flinke opsteker voor de WK eind september in Doha. "Mijn beste race van het seizoen, ik maak nu echt stappen. Elvira heeft echt hard gelopen dit seizoen, maar wellicht dat ze nu even rustig aan doet. Wie weet."

De winst van Visser was een van de vijf Nederlandse zeges op in totaal veertig onderdelen. Chris Garia won de 200 meter, Marije van Hunenstijn de 100 meter, Lisanne de Witte de 400 meter en Denzel Comenentia het kogelstoten.

Geen Schippers en Hassan

Nederland eindigde op de vierde plaats, terwijl Portugal promoveerde. Oranje had niet de beschikking over Dafne Schippers en Sifan Hassan. Het EK paste niet in de voorbereiding van de twee wereldtoppers op de WK.

Veruit het grootste deel van de atleten vindt het mooi om ons land hier te vertegenwoordigen. Voor een enkeling past dat niet. Sifan is op hoogtestage, die moet ze natuurlijk niet afbreken", zegt Charles van Commenée, technisch directeur van de atletiekunie.

"Het doel was promoveren en dat is bij lange na niet gelukt. Teleurstellend. Dat zit 'm in de diskwalificatie van beide sprintestafettes, een blessure bij Jamile Samuel en te veel middellange afstandslopers die op het laatste stuk te weinig in de tank hadden", aldus Van Commenée.

De atletiekbaas sluit af: "Maar alle waardering voor zij die naar vermogen hebben gepresteerd. Zij trainen het hele jaar door om hier ons land te vertegenwoordigen." Volgende stop: de WK in Doha.

STER reclame