ANP

Wekdienst 12/8: begin introweken en onderzoek naar instorting dak AZ-stadion

tijd van publicatie

Goedemorgen! Vandaag start een verkennend onderzoek naar de instorting van het dak van het AZ-stadion in Alkmaar, afgelopen zaterdag. En in verschillende steden begint de introductieweek voor eerstejaars studenten.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van 12 augustus.

Vandaag ontstaan er enkele flinke buien en landinwaarts is er ook kans op onweer. Van tijd tot tijd schijnt ook de zon. Het wordt ongeveer 21 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In diverse steden begint de introductieweek voor nieuwe studenten. Onder meer in Groningen, Leiden en Utrecht kunnen ze kennis maken met de stad, hun nieuwe opleiding en het studentenleven.
  • De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint met een verkennend onderzoek naar de instorting van het dak van het AZ-stadion in Alkmaar. Zo'n vooronderzoek duurt waarschijnlijk een tot twee weken. Daarna wordt met de betrokken partijen besloten of er een volledig onderzoek komt, wat meestal een jaar duurt. Het dak boven de Molenaarstribune kwam zaterdag naar beneden, niemand raakte gewond.
  • De Zutphense rechtbank doet uitspraak in de zaak over een wapendiefstal van de Dienst Justitiële Inrichtingen, in juli vorig jaar. De buit bevatte 23 vuurwapens, ongeveer 675 scherpe patronen, 25 busjes pepperspray, handboeien en portofoons. Tegen de twee verdachten wordt tot vijf jaar celstraf geëist.

Wat heb je gemist?

Het Hongaarse openbaar ministerie heeft twee Nederlanders aangeklaagd voor de verkoop van drugs op het muziekfestival Sziget in Boedapest. Het ging volgens de Hongaarse politie om onder meer een kilo xtc-pillen, 451 plastic flesjes met verdovende middelen en 128 gram marihuana.

Over de identiteit van de twee bestaat onduidelijkheid. De politie zegt dat het gaat om een man van 21 en een man van 22 uit Nederland, justitie spreekt over twee 21-jarigen. Hongaarse media noemen het "de grootste drugsvangst" ooit op het festival Sziget.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Stichting AAP luidt de noodklok over het toenemend aantal exotische dieren dat in de opvang in Almere zit. Uit het onderzoek van de stichting blijkt dat steeds meer mensen in Europa verboden exotische dieren als huisdier willen, waardoor de opvang bomvol zit.
  • De conservatieve kandidaat Alejandro Giammattei heeft de presidentsverkiezingen in Guatemala gewonnen. De oud-chirurg krijgt de steun van een kleine 60 procent van de kiezers. Hem wacht straks de moeilijke taak om een zeer impopulair akkoord dat Guatemala met de VS heeft gesloten over de opvang van migranten uit te voeren.
  • Inwoners van het Verenigd Koninkrijk hebben al voor 4 miljard pond, zo'n 4,2 miljard euro, aan voorraden aangelegd vanwege de brexit. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Een op de vijf Britten zou inmiddels eten, drinken of medicijnen hebben ingeslagen vanwege het naderende vertrek uit de Europese Unie.

En dan nog even dit:

"Sport verbroedert en geeft mensen eigenwaarde", zegt Jan van Hövell (33), die vanuit die gedachte een sportclub opzette in een Keniaans vluchtelingenkamp. De club werkt als een bibliotheek voor sportspullen. Netten, ballen en bordspellen kunnen er tegen een klein bedrag gehuurd worden, waardoor de vereniging inmiddels grotendeels zelfvoorzienend is.

In de onderstaande video legt Jan uit hoe hij op het idee kwam:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Jan (33) zet sportclubs op in vluchtelingenkampen

Fijne dag!

STER Reclame