Hirving Lozano
NOS Voetbal

Stiekem filmen in de bosjes om Lozano te confronteren met zijn gedrag

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

Het kan een momentopname zijn, maar Hirving Lozano wekte vorige week op de reservebank in de uitwedstrijd tegen FC Twente niet bepaald de indruk nog alles voor PSV te willen geven. Vervolgt de Mexicaan zijn loopbaan bij Napoli of hervindt hij, misschien dankzij boezemvriend 'Guti', nieuw elan in Eindhoven?

Trainer Mark van Bommel wil ongetwijfeld nog energie in Lozano steken, zolang zijn aanvaller zich conformeert aan de standaard die van een PSV-speler worden verwacht.

Hirving Lozano (rechts) werd vorige week tegen FC Twente tot een reserverol veroordeeld

Dat betekent ook meeverdedigen en niet te vaak voor eigen succes willen gaan. En dat is iets waar Van Bommel in de tweede seizoenshelft van vorig seizoen steeds vaker tegenaan liep bij Lozano. Nu lijkt de maat vol.

'Lozano heeft nieuwe prikkels nodig'

"Het is duidelijk dat Chucky (zoals de bijnaam van Lozano luidt, red.) in deze fase van zijn loopbaan weer geprikkeld moet worden", zegt Lozano's voormalig jeugdtrainer Wout Westerhof, die de voetballer bij het Mexicaanse Pachuca twee jaar onder z'n hoede had.

"Zijn eerste seizoen bij PSV was top, maar vervolgens kwam alle lofzang voor hem en dan komt bij Chucky de klad er een beetje in. Het is herkenbaar hoe hij zich nu gedraagt."

Lozano vertelde in februari nog aan verslaggever Joep Schreuder moeite te hebben met de vele taken die hij in het veld krijgt:

Februari: 'Tegenvallende' Lozano vindt dat hij te veel taken krijgt bij PSV

"Als het bij Lozano niet gaat zoals hij wil, dan komt het vervelende ventje in hem bovendrijven. Je voert dan een continue strijd met hem. Hij denkt dan: 'ik ben toch de beste en ik maak mijn doelpunten? Wat zeuren jullie nou?' Hetzelfde gebeurt nu denk ik een beetje bij PSV."

"Dus ik kan me wel voorstellen dat Van Bommel de nodige aanvaringen met hem heeft gehad, dat had ik ook", zegt de zoon van voormalig trainer Hans Westerhof.

Trucje

Westerhof gebruikte bij Pachuca een trucje om Lozano te laten inzien dat hij zijn gedrag moest veranderen. "Op een gegeven moment was ik het met Chucky zo zat dat ik hem in een wedstrijd negentig minuten lang heb laten filmen door een student, die in de bosjes zat."

"Lozano deed weinig, zat te mopperen, maakte handgebaren. Later heb ik hem met de beelden geconfronteerd. En toen viel het kwartje wel een beetje. Want laten we niet vergeten, hij kan wel fantastisch voetballen hè? Hij heeft zoveel talent."

Érick Gutiérrez en Hirving Lozano

Volgens Westerhof speelde Érick 'Guti' Gutiérrez, die sinds vorig jaar ook bij PSV onder contract staat, een grote rol in Lozano's opmars in de jeugd van Pachuca. "Zonder Guti had Lozano het denk ik niet gered. Hij nam het altijd op voor Chucky en liet hem ook goed spelen. Guti hield Lozano altijd uit de wind."

"Het feit dat Guti vorig jaar bij PSV niet aan spelen toekwam, heeft ongetwijfeld ook z'n weerslag op Lozano gehad. Maar goed, ik ben niet bij de trainingen van Mark van Bommel, dus dat blijft lastig oordelen."

'Napoli goede keuze voor Chucky'

Voor Westerhof zou Napoli - dat zowel met PSV als Lozano al akkoord zou zijn, behalve over de portretrechten van de voetballer - een goede keuze zijn.

"Dat zou een perfect stap zijn voor Chucky. Hij krijgt dan weer dezelfde prikkels zoals in zijn eerste jaar bij PSV. Ik denk dat hij in Eindhoven ook een beetje is uitgeleerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl