Justin Hoogma poseert in het Galgenwaard FC Utrecht

"Toch wel lekker, allemaal Nederlanders om je heen", moet Justin Hoogma bekennen. Hij is terug in de eredivisie. De 21-jarige verdediger sluit zich aan bij FC Utrecht, na twee seizoenen in Duitsland te hebben gespeeld. "Dat is me goed bevallen, maar het is heerlijk om weer in eigen land te zijn."

Voor een jongen van zijn leeftijd heeft de Tukker al flink wat meegemaakt. Op zijn achttiende was hij een vaste kracht in de achterhoede van Heracles Almelo. Sterker nog: hij miste in het seizoen 2016/2017 geen minuut. Hij is de jongste eredivisiespeler ooit die dat kan zeggen.

Hoogma: 'Zo snel mogelijk in de basis'

En als je op die leeftijd al duidelijk je mannetje kunt staan, dan valt dat op. Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Hoffenheim haalde hem in de zomer van 2017 naar de Bundesliga.

De jonge voetballer zegde het ouderlijke huis in Oldenzaal vaarwel, tekende een vierjarig contract en ging op zichzelf wonen in Duitsland. "Dat was wel even wennen, maar ik vond mezelf er klaar voor. Het is achteraf ook prima gegaan", concludeert Hoogma.

Spelen in de Champions League

Vanaf trainingscomplex Zoudenbalch in Utrecht kijkt hij terug op zijn Duitse jaren. Hoogma speelde vooral in het tweede elftal, maar maakte ook minuten in het eerste. Zo speelde hij in de Bundesliga, de Europa League en zelfs in de Champions League. "Ja, dat klopt. Tegen Manchester City."

Hoffenheim verloor het groepsduel met 1-2. David Silva maakte drie minuten voor tijd de winnende treffer. Ondanks de nederlaag, maakte Hoogma indruk met zijn volwassen spel.

Justin Hoogma in duel met Sergio Agüero AFP

"Dat was natuurlijk een droom die uitkwam, voor zulke momenten leef je als voetballer. Ik speelde het weekend ervoor ook al in de competitie, omdat er wat geblesseerden waren. Dus ik had ook wel verwacht dat ik werd opgesteld tegen City. En het ging goed", zegt Hoogma met een glimlach op zijn gezicht.

Hij kwam op het veld grote spelers tegen als Sergio Agüero, Leroy Sané en Vincent Kompany, maar na afloop liet hij ze met rust. In huize Hoogma hangt geen ingelijst shirt van Manchester City. "Nee, ik heb geen shirtje geruild, daar heb ik ook geen moment aan gedacht. Ik was er totaal niet mee bezig. Maar daar heb ik ook geen spijt van, hoor. Mij zegt zoiets niet zo heel veel."

'Trainingsvormen Nagelsmann indrukwekkend'

Bij Hoffenheim kwam de Nederlander te werken met Julian Nagelsmann. De 32-jarige Duitser wordt gezien als een enorm trainerstalent met een innovatieve manier van werken. Zijn werkwijze werd onder meer uitgelicht in de vierdelige televisieserie De Staat van Oranje.

Nagelsmann liet het trainingsveld van Hoffenheim inrichten als een voetballaboratorium. Zo gaf hij opdracht om een metersgroot televisiescherm te bouwen, zodat een training live geanalyseerd kon worden.

Hoogma heeft de Duitser, die sinds de zomer aan het roer staat bij RB Leipzig, hoog zitten. "Hij is waanzinnig goed en ik heb veel van hem geleerd. Vooral op tactisch gebied is hij erg sterk", aldus de verdediger.

Julian Nagelsmann, oud-trainer van Hoffenheim EPA

"Zijn flexibiliteit viel me op. Tijdens wedstrijden speelden we soms in wel drie verschillende formaties. Hij kijkt wat een tegenstander doet en past zich daarop aan. Ook zijn trainingsvormen vond ik indrukwekkend. Hij had er wel tienduizend volgens mij, hij kwam steeds met iets nieuws."

In gesprek met Alfred Schreuder

Na zijn overstap van Heracles naar Hoffenheim had Hoogma ook veel aan een van de assistenten van Nagelsmann: Alfred Schreuder. "Als Nederlanders onder elkaar heeft hij mij op weg geholpen daar."

In januari 2018 vertrok Schreuder om assistent van Erik ten Hag te worden bij Ajax. Na een fantastisch tweede seizoen, waarin de Amsterdammers onder leiding van Ten Hag en Schreuder de dubbel pakten en de halve finales van de Champions League bereikten, keerde Schreuder deze zomer terug bij Hoffenheim. Ditmaal als hoofdtrainer. Hij is de opvolger van Nagelsmann.

"Hij lijkt ook wel een beetje op hem als trainer", vertelt Hoogma, die onder Schreuder deze voorbereiding bij Hoffenheim een kans kreeg. Na drie weken gingen de twee met elkaar in gesprek.

'Ik moet spelen'

"Dat had ik voor mezelf van tevoren al zo bedacht. Ik wilde weten hoe het ervoor stond. Op basis van dat gesprek hebben we eigenlijk gezamenlijk besloten dat ik dit seizoen aan spelen zou moeten toekomen en dus verhuurd zou moeten worden."

Utrecht is dus de nieuwe bestemming van de Twentse verdediger, die eerder al een halfjaar werd uitgeleend aan cultclub Sankt Pauli, uitkomend in de tweede Bundesliga. Daar had hij een basisplaats en zette hij weer nieuwe stappen in zijn ontwikkeling. Dat merkt ook John van den Brom, zijn trainer bij Utrecht. "Justin is echt een kerel geworden."

STER reclame