AFP

Wekdienst 11/8: EK wielrennen in Alkmaar en onderzoek naar dood Epstein

tijd van publicatie

Goedemorgen! In Alkmaar rijden de mannen de wegwedstrijd van het EK wielrennen, in Rotterdam spelen de Nederlandse volleybalheren de beslissende wedstrijd tegen de VS op het olympische kwalificatietoernooi en in Guatamala wordt gestemd.

Vandaag schijnt de zon geregeld en het blijft nagenoeg droog, in het noordwesten valt misschien een bui. Het wordt rond 22 graden, bij een matige tot krachtige zuidwestenwind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De mannen maken vandaag uit wie het komende wielerseizoen de Europese kampioenstrui mag dragen. Commentator Gio Lippens zei eerder dat Dylan Groenewegen een van de kanshebbers is.
  • Guatemala gaat naar de stembus. Het land kampt met grote problemen zoals armoede, corruptie en geweld.
  • Nederland - VS is de laatste wedstrijd van het OKT in Rotterdam. Als Oranje die wint, gaan de mannen naar de Spelen in Tokio.

Wat heb je gemist?

Vrouwen die miljonair Jeffrey Epstein beschuldigden van seksueel misbruik zijn blij dat hij geen slachtoffers meer kan maken, al spijt het hen dat hij geen verantwoording hoeft af te leggen bij de rechter. Ze zijn bang dat door zijn zelfmoord gisteren belangrijke vragen onbeantwoord blijven en roepen op het onderzoek naar zijn misdaden voort te zetten.

De Amerikaanse minister van Justitie Barr heeft aangekondigd te zullen onderzoeken hoe Epstein in de gevangenis zelfmoord kon plegen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Op de Def Con-hackersconferentie in Las Vegas worden aan de lopende band stemcomputers gekraakt. En dat is goed, zeggen de organisatoren.

Alle stemcomputers die aanwezig waren op de conferentie zijn gehackt. Doel van de hackers: aantonen dat veel van die computers slecht zijn ontworpen en dat een kwaadwillende hacker in een worstcasescenario uitgebrachte stemmen zou kunnen manipuleren.

Techredacteur Joost Schellevis is aanwezig op de hackersconferentie

Toch gloort er mogelijk hoop aan de horizon voor voorstanders van stemcomputers. Darpa, het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger, heeft miljoenen dollars in de ontwikkeling van veiligere stemcomputers gestopt.

"Het doel is nu om simpelweg computers te maken die veel lastiger te hacken zijn," zegt universitair docent Dan Wallach van de universiteit van Houston, die met Darpa samenwerkt. En iedereen kan daarvan profiteren, belooft Wallach: "Net als bij eerdere militaire innovaties als gps-locatiebepaling en het internet."

STER Reclame