NOS Nieuws

Ruim 1100 aanvragen voor schadeclaim transporten WO II

De NS heeft na een week ruim 1100 aanvragen voor een schadevergoeding binnengekregen van slachtoffers of nabestaanden van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog met NS-treinen zijn gedeporteerd. Sinds afgelopen maandag kunnen zij een aanvraag indienen bij een speciaal digitaal loket, dat een jaar open blijft.

Meer dan 250 aanvragen zijn afkomstig van slachtoffers, ruim twintig van hun weduwen of weduwnaars en ongeveer 800 van kinderen van slachtoffers. Meer dan 200 aanvragen komen uit andere landen dan Nederland.

"Uit deze aantallen leiden wij af dat degenen voor wie de regeling is bedoeld het loket weten te vinden en de procedure als toegankelijk ervaren", zegt Eva van Ingen, secretaris van de commissie die bekijkt wie recht heeft op een vergoeding.

De behandeling van een aanvraag neemt maximaal dertien weken in beslag. De commissie streeft ernaar aanvragen die worden ingediend door mensen op hoge leeftijd voorrang te geven. De NS heeft voor de komende jaren tientallen miljoenen euro's gereserveerd voor vergoedingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl