Een man staat bij een ingestort gebouw op een bouwplaats in de plaats Wenling, ten noorden van Wenzhou AFP
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Aantal slachtoffers door orkaan Lekima in China loopt op

In het oosten van China zijn zeker 28 mensen omgekomen als gevolg van de orkaan Lekima. Volgens officiële cijfers worden twintig mensen nog vermist. De slachtoffers vielen bij de havenstad Wenzhou, waar een rivier geblokkeerd raakte als gevolg van een aardverschuiving. Daardoor ontstond een grote overstroming.

In de provincie Zhejiang zijn meer dan 200 huizen ingestort en nog eens 3200 woningen raakten beschadigd. Ook zijn op veel plekken bomen omgewaaid.

Lekima kwam zo'n 300 kilometer ten zuiden van Shanghai aan land en veroorzaakte windsnelheden van 187 kilometer per uur. Vrijdag was vanwege de naderende orkaan al code rood afgekondigd. Duizenden vluchten in Oost-China zijn geannuleerd. In totaal zijn meer dan een miljoen mensen geëvacueerd, onder wie zo'n 250.000 in Shanghai. In en bij die stad zijn ook allerlei toeristische attracties gesloten, zoals Disneyland Shanghai.

Bekijk hier hoe Lekima heeft huisgehouden:

Schade , overstromingen en evacuaties door orkaan Lekima in China

De verwachting is dat China de gevolgen van Lekima, die veel regen met zich meebrengt, nog enige tijd zal merken. De orkaan beweegt zich nu langs de oostkust van het land naar het noorden.

Het zuidoosten van Azië wordt in de zomer vaak bedreigd door tropische stormen en orkanen. Na Lekita koerst de storm Krosa alweer op de regio af. De verwachting is dat donderdag Japan te maken krijgt met Krosa, die inmiddels ook de status van orkaan bereikt heeft.

Bekijk hier de twee orkanen op een kaart

STER reclame