Slingers van papieren kraanvogels om de slachtoffers van de brandstichting bij de animatiestudio in Kyoto te herdenken ap
NOS Nieuws Buitenland

Vouwen voor geluk: fans animatiestudio Kyoto maken 50.000 kraanvogels

Het is een belangrijke Japanse traditie: origami kraanvogels vouwen. De vogel staat symbool voor geluk en een lang leven. Ter nagedachtenis aan de aanslag bij de animatiestudio in Kyoto vorige maand, hebben fans samen 50.000 vogels gevouwen. Die zijn als een monument bij de studio neergelegd.

"Men gelooft dat wensen uitkomen als je duizend kraanvogels vouwt", vertelt correspondent Kjeld Duits in het NOS Radio 1 Journaal. Het is volgens hem bijzonder dat de slachtoffers nu worden herdacht met zoveel papieren kraanvogels. "Ik kan me niet herinneren dat mensen zo massaal kraanvogels zijn gaan vouwen na een brandstichting."

De traditie van kraanvogels is buiten Japan vooral bekend geworden door Sadako Sasaki, een Japans meisje dat de aanval van de atoombom in Hiroshima in 1945 overleefde. Toen Sasaki twaalf was kreeg ze leukemie. Ze hoopte de ziekte te overwinnen door duizend kraanvogels te vouwen, maar overleed alsnog. Haar verhaal is beroemd geworden door het boek 'Sadako and the Thousand Paper Cranes'.

34 doden

Bij de aanslag op 18 juli kwamen 34 medewerkers van de animatiestudio om het leven. Ook raakten 35 mensen gewond. De aanslagpleger, een 41-jarige man zou 40 liter benzine in en rond het pand hebben gegooid en de brand vervolgens hebben aangestoken.

Hij beschuldigde de tekenfilmstudio van plagiaat. "Hij blijkt een roman ingezonden te hebben. Maar die werd afgewezen, en de inhoud was onbekend onder de medewerkers van het bedrijf", vertelt Duits. "Dat plagiaat zat dus enkel in zijn hoofd."

De dader werd onmiddellijk na de aanslag opgepakt. Ook hij bleek flinke brandwonden te hebben, erger dan in eerste instantie werd gedacht. "Hij moest zelfs kunstmatig in coma worden gehouden en ligt nog steeds in het ziekenhuis", zegt Duits. "Zodra hij weer op de been is, wordt hij formeel gearresteerd."

De Kyoto Animation Company, ook wel bekend als Kyoani, is in Japan een geliefde tekenfilmstudio. De aanslag is een enorme klap voor het bedrijf. Bij elkaar is een groot deel, zo'n 40 procent, van het personeel omgekomen of gewond geraakt.

Desondanks zal het bedrijf doorgaan met het maken van producties. "In september is de première van een nieuwe film, Violet Evergarden. Die wordt in plaats van twee weken, zelfs drie weken getoond in tientallen theaters door heel Japan", vertelt Duits. "Deze mensen kunnen knokken."

STER reclame