De windhoos werd door verschillende mensen gefilmd Verena Bald

Gisteravond was in Amsterdam een windhoos te zien. Een natuurfenomeen dat niet vaak voorkomt in Nederland. Per jaar gebeurt het ongeveer twee tot drie keer dat er van dit soort betrekkelijk zwakke windhozen ontstaan. En dat hij juist in het centrum van Amsterdam was, maakt het nog iets bijzonderder. "Nederland is aardig volgebouwd en al die bebouwing heeft invloed op de draaiing onder een bui. Je zou zo'n windhoos dus eerder verwachten op het platteland", zegt Ben Lankamp van Weerplaza.

Om een windhoos te laten ontstaan, moeten de omstandigheden precies goed zijn en dat was gisteren in Amsterdam het geval. "Er moet sprake zijn van een zware bui met een hele sterke opstijgende lucht. Op de grond moet weinig wind staan uit oostelijke richting en in de lucht, op zo'n vier kilometer hoogte, moet een hele sterke wind staan vanuit het westen. Die draaiing van oost naar west gecombineerd met die sterke stijgende lucht zorgt voor die werveling in de bui."

Veel mensen die de windhoos zagen, filmden het fenomeen en plaatsten dit op sociale media. "Ik was op een boot en het begon plotseling heel hard te regenen dus ik ging voor het raam staan om ernaar te kijken. Ineens kwam die tornado, dus ik kon het goed op video vastleggen", zegt Marie Hemelrijk. Haar filmpje is inmiddels honderdduizenden keren bekeken. Ook de Amerikaanse zender CNN zond haar video uit.

"Ik was wel even bang dat hij mijn kant op zou komen, maar het enige wat ik kon doen was binnenblijven en hopen dat hij niet op mij afkwam".

Hier zie je verschillende beelden van de windhoos, waaronder die van Marie Hemelrijk:

Windhoos trekt over Amsterdam

De tornado in Amsterdam was niet heel krachtig, zegt Lankamp. "De windsnelheden waren zo'n 100 tot 120 kilometer per uur. Ter vergelijking: in Amerika kunnen windsnelheden van 400 kilometer per uur worden gehaald. Hoewel deze tornado maar zo'n 20 seconden aan de grond was, kan er toch veel schade ontstaan."

In Amsterdam viel dat mee. Bij de brandweer kwamen gisteren twee meldingen binnen over schade. Sindsdien zijn er geen nieuwe schademeldingen geweest, zegt de brandweer. Zware tornado's kunnen ook in Nederland voorkomen, maar die zijn veel zeldzamer.

De windhoos van gisteravond is in ieder geval goed vastgelegd. "Dankzij alle sociale media hebben we misschien nu wel de best gedocumenteerde tornado van Nederland".

STER reclame