President Trump en en zijn vrouw met de baby Twitter

President Trump krijgt veel kritiek op zijn bezoek aan El Paso en Dayton. Hij bezocht daar slachtoffers van de aanslag en het schietincident van vorige week. Vooral een foto van een breed lachende Trump met opgestoken duim en zijn glimlachende vrouw Melania met een baby leidt tot ophef.

Volgens Amerikaanse media heet het kind Paul en heeft hij zijn ouders verloren bij de aanslag. De ouders werden gedood toen ze het kind probeerden te beschermen voor de kogels die in het filiaal van supermarktketen Walmart werden afgevuurd.

Volgens sommige berichten was de baby eigenlijk al ontslagen uit het ziekenhuis, maar werd hij speciaal teruggehaald voor de foto. Dit gebeurde omdat geen van de andere slachtoffers die nog wel in het ziekenhuis liggen, een ontmoeting wilde met de president. De vader van de baby zou een fan van Trump zijn geweest.

"De foto wringt", zegt correspondent Marieke de Vries. "Nabestaanden verwijten de president juist dat hij mede-aanstichter is van de aanslag, vanwege zijn uitspraken over een invasie van immigranten. Die exacte bewoordingen gebruikte de aanslagpleger ook in zijn manifest. Dat hij nu op de foto gaat met een opgestoken duim, dat steekt."

De foto is niet het enige waarom Trump kritiek krijgt, zegt De Vries. "Tijdens zijn praatje na afloop met de pers in El Paso sprak hij van een "amazing day", een geweldige dag. Het draaide om hoe hij bewonderd werd en niet om de slachtoffers."

Bekijk hier een deel van Trumps ontmoeting met journalisten:

'Ik heb een fantastische dag gehad'

In een stiekem opgenomen video in het ziekenhuis in El Paso spreekt Trump weer over 'bezoekersaantallen': hij is aan het opscheppen over het aantal mensen dat bij zijn eerdere bezoek aan de stad naar hem kwam kijken, meer dan naar de Democratische presidentskandidaat Beto O'Rourke, die afkomstig is uit El Paso.

Ook het filmpje dat Trump na zijn bezoek aan Dayton en El Paso deelde op zijn eigen Twitterpagina kan rekenen op veel kritiek, zegt De Vries. "Critici noemen het een propagandafilm die hem zelf in het middelpunt stelt. Het had moeten gaan over het troosten van slachtoffers, maar daar zie je weinig van terug en daar zijn mensen teleurgesteld over, ook in zijn conservatieve achterban."

Bekijk hier de video van Trump:

STER reclame