Sepp van den Berg vlak voor een vriendschappelijk duel van Liverpool Pro Shots

"Wat nieuw is, is spannender. Een nieuwe auto, bijvoorbeeld. Je oude is volledig betrouwbaar, maar je wil een nieuwe en twee weken later krijgt die panne. Hij ziet er beter uit, maar is niet zo goed als de oude."

Laat het maar aan Liverpool-manager Jürgen Klopp over om het gebrek aan transferactiviteit van zijn club op fraaie en beeldende wijze te verklaren. De 'Reds' hielden deze zomer - titelambities of niet - de hand nadrukkelijk op de knip.

Sepp van den Berg is vooralsnog de duurste aankoop. De 17-jarige Nederlandse verdediger kwam voor een kleine 2 miljoen euro over van PEC Zwolle, een schijntje naar Premier League-begrippen.

Van den Berg kreeg gezelschap van de 16-jarige Harvey Elliott, een transfervrije tweede doelman en een handjevol teruggekeerde huurlingen. Hij kan zijn status van duurste zomeraanwinst nog kwijtraken.

Tribunaal voor Elliott

Liverpool kwam er met Fulham niet uit hoe hoog de opleidingsvergoeding voor rechtsbuiten Elliott moest zijn, waardoor een speciaal tribunaal dat nu gaat bepalen. Naar verwachting ligt dat bedrag boven de tien miljoen euro.

Het is nog niet bekend hoeveel Harvey Elliott, hier met manager Jürgen Klopp, Liverpool gaat kosten Pro Shots

Heeft Liverpool wel meer nieuwe spelers nodig? Nee, denkt Sander Westerveld. "Eind vorig seizoen werd mij de vraag gesteld: 'Wie moet Liverpool halen om kampioen te worden?' Toen zei ik al dat ik niet echt vind dat er een nieuwe speler moet komen", aldus Westerveld, die tussen 1999 en 2002 het Liverpool-doel verdedigde en nog geregeld in de 'we-vorm' praat als het over de winnaar van de Champions League gaat.

Westerveld: "Liverpool heeft, in tegenstelling tot voorgaande jaren, op iedere positie geweldige spelers. Als Salah zoals vorig seizoen aan het einde geblesseerd raakt, staat Mané er gewoon en scoort hij."

Gehaald voor de bank

Het feit dat alle posities zo goed bezet zijn, is bijzonder prettig en pure noodzaak gezien de hevige concurrentie in Engeland, maar bemoeilijkt tegelijkertijd de zoektocht naar versterkingen.

"Je kunt geen spelers halen die ons beter maken", aldus Klopp in gesprek met Sky Sports. "Want die spelers vragen: wanneer ga ik spelen? En ik moet ze dan vertellen: pas als die en die ziek is of vertrekt."

De aankopen van Liverpool

Speler (leeftijd) Oude club Transfersom
Sepp van den Berg (17) PEC Zwolle 1,9 miljoen euro
Harvey Elliott (16) Fulham nog niet bekend*
Adrián (32) West Ham United transfervrij
*een speciaal tribunaal bepaalt de transfersom

Tel daarbij op dat dergelijke spelers een kapitaal kosten en Liverpool dat geld volgens Klopp simpelweg niet heeft en het gebrek aan transferactiviteit is ineens vrij logisch.

Zonder grote aankopen naar titel

"Bij Liverpool leeft het gevoel dat ook zonder die grote aankopen weer om de titel kan worden gestreden", weet Westerveld. "Deze ploeg heeft weer een jaar extra ervaring, ook met het spelen van finales."

De huidige selectie, met Virgil van Dijk als rots in de branding en Georginio Wijnaldum als onvermoeibare pendelaar op het middenveld, moet in staat zijn te doen wat vorig seizoen nét niet lukte: het winnen van de Premier League.

Westerveld: "De Community Shield ging weliswaar verloren, maar dat stelt niets voor. We willen nu echt weer de Premier League winnen. En de hoop is terug bij de supporters, de hoop op nog zo'n jaar als vorig seizoen."

Sander Westerveld keepte 2,5 jaar voor Liverpool ANP

De laatste landstitel dateert alweer van 1990. "Maar je zag aan de prestaties van vorig jaar dat Liverpool terug is als topclub", stelt Westerveld. "Ze wonnen niet alleen de Champions League, maar hebben ook het hele seizoen meegestreden om de landstitel."

Landstitel gaat voor Champions League

Die ging uiteindelijk naar Manchester City, dat één punt meer verzamelde dan Liverpool en ook dit seizoen als topfavoriet geldt. Maar in de Champions League troefden de 'Reds' City juist af. In de stad van de Beatles tekenen ze deze jaargang voor het omgekeerde scenario.

"We willen nu echt die landstitel weer winnen", aldus Westerveld. "Ik sprak met Peter Moore (CEO van Liverpool, red.) en hij zei: 'Laat Manchester City dit seizoen maar de Champions League winnen en wij de landstitel'."

STER reclame