De Nederlandse korfballers tegen China
NOS Sport

Nederlandse korfballers naar WK-finale, treffen weer België

Nederland en België hebben voor de elfde keer op rij de finale van het WK korfbal bereikt. Oranje legde in het Zuid-Afrikaanse Durban China over de knie (27-12), de Belgen ontsnapten tegen Taiwan dankzij een golden goal aan uitschakeling (20-19).

Op alle vorige WK's stonden Nederland en België ook in de finale. De Oranje-korfballers veroverden de titel negen keer. Alleen in 1991 ging België er, voor eigen publiek, met de wereldtitel vandoor.

Op het toernooi in Zuid-Afrika had Oranje al zijn duels met minimaal 16 goals verschil gewonnen. En ook tegen China, dat in 2011 elfde werd en in 2015 zevende, bleek Nederland oppermachtig. Bij rust stond het al 14-4 en de zege kwam geen moment in gevaar.

Nick Pikaar, Laurens Leeuwenhoek en Barbara Brouwer waren alle drie goed voor vier doelpunten.

België heeft geluk

Twee uur eerder had België zich met hangen en wurgen voor de WK-finale weten te plaatsen. De Belgische korfballers hadden uiteindelijk een golden goal in de verlenging nodig om zich van Taiwan, dat op de laatste twee WK's brons won, te ontdoen.

Vier jaar geleden verloor Taiwan op het WK met 25-18 van de Belgen en nu leek een dergelijke uitslag opnieuw in de maak: in het derde kwart nam België een ruime 17-11 voorsprong. Taiwan gaf zich echter niet zomaar gewonnen, bleef knokken en kwam met een kleine zes minuten te spelen nog langszij (18-18).

Spannende slotfase

Daarop nam België weer een voorsprong, maar veertien seconden voor tijd maakte Taiwan toch weer gelijk (19-19). Een verlenging was noodzakelijk en daarin stelde Lars Courtens met z'n derde goal de finaleplaats veilig voor de Belgen.

De finale tussen Nederland-en België is zaterdag om 16.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl