De deelnemers krijgen in groepjes les NOS

Op kamp met het Concertgebouworkest: 'Ik hoop hier veel vrienden te maken'

tijd van publicatie

Marshmallows roosteren boven het vuur, hutten bouwen en een bonte avond. Allemaal dingen die horen bij een traditioneel zomerkamp, maar bij het zomerkamp van het Koninklijk Concertgebouworkest gaat het net even anders.

Voor het eerst start het beroemde symfonieorkest een internationaal jeugdorkest. Ruim 70 jongeren uit meer dan 25 Europese landen komen twee weken lang bij elkaar in Ede om in een zomerkamp met elkaar muziekles te volgen en op te treden. Het doel: meer diversiteit in de klassieke wereld en jonge talenten uit arme milieu's een kans geven.

De musici zijn tussen de 14 en 17 jaar en komen van diverse achtergronden. Om mee te mogen doen moesten de jongeren 'solliciteren' met essays en een video waarin ze hun speelkunsten lieten zien.

Verschillende achtergronden

Maar dat was niet het enige waar het Concertgebouworkest naar keek. "We zochten naast muzikaliteit ook naar jongeren voor wie het minder vanzelfsprekend is dat zij bij zo'n orkest terechtkomen", vertelt Lili Schutte, projectleider van jongerenorkest Young.

"Ze weten bijvoorbeeld de route niet die ze moeten afleggen, omdat de infrastructuur in hun land niet zo voor handen is. Of ze komen uit een milieu waarbij het niet ingebakken is om deze kant op te gaan", legt Schutte uit. "Of ze hebben misschien wat minder middelen om een goed instrument te kopen."

In het geval van de Oekraïense Sofiia Matviienko is het gebrek aan muziekonderwijs een probleem:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Ik leerde fluiten bij de saxofoondocent'

Een andere deelnemer is Joep (16). Hij speelt de altviool. "Het is fantastisch om in zo'n orkest te spelen", vertelt hij. "Ik wil de liefde voor klassieke muziek uitdragen met concerten geven. Ik hoop dat ik ook contact kan houden met de mensen die ik hier ontmoet en nog eens met ze samen kan spelen."

Voor fagotspeler Jappe (14) uit België is het een belangrijke stap in zijn muzikale carrière. "Ik leer hier mensen van het Concertgebouw kennen. Mijn ultieme droom is om ooit in een professioneel orkest te kunnen starten."

De 16-jarige An-Sofie wil in deze twee weken veel leren. "Ik hoop dat ik kan groeien in het samenspelen en ik vind het ook leuk om allemaal andere talen en culturen te leren kennen", vertelt de Vlaamse.

Joep, An-Sofie en Jappe NOS

Het draait voor de jonge musici de komende twee weken niet alleen om muziek, vertelt Schutte. Ze krijgen ook les in sociale vaardigheden. "We vinden klassieke muziek zo ontzettend belangrijk en het zijn allemaal capabele jonge lui. Ze zijn ambassadeur van het orkest en de klassieke muziek en we willen dat ze dat op een juiste manier uitdragen."

Gisteravond kwamen de jongeren aan in Ede en begon het zomerkamp met een gezamenlijke repetitie. "Ze zeiden: 'moeten we nu al? We hebben niet eens gerepeteerd met ons eigen groepje'". Maar het klonk volgens Schutte meteen goed. "Het is een ruwe diamant die we de komende twee weken gaan slijpen."

STER Reclame