Oud-topatleet Lewis: 'President Trump is een rascistische president'

Op de Pan-Amerikaanse Spelen in het Peruaanse Lima heeft oud-topatleet Carl Lewis zijn mening over de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen laten doorschemeren. Daarnaast sprak de voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter sprint zich op een persconferentie nadrukkelijk uit tegen president Donald Trump.

"Natuurlijk ben ik voor het gelijktrekken van de salarissen tussen mannen en vrouwen", zei de negenvoudig olympisch gouden medaillewinnaar. "Ondanks dat vrouwen niet evenveel publiciteit krijgen, zou dat geen onderwerp van discussie moeten zijn. De discussie over de salarisverschillen is een van de enorme uitdagingen waar we momenteel in de Verenigde Staten mee te maken hebben."

Trump is racistisch

De Amerikaan foeterde nog even door over de politieke situatie in zijn land. "We hebben een racistische president die bevooroordeeld en vrouwonvriendelijk is en niemand buiten zichzelf waardeert."

"Dat betekent dat we juist nu moeten vechten voor onze rechten", aldus de oud-atleet, die zowel excelleerde in de sprintonderdelen als bij het verspringen. "We moeten blijven omkijken naar mensen die niet dezelfde kansen hebben."

Olympisch kampioen Thompson sprint naar winst bij Pan-Amerikaanse Spelen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De 58-jarige Lewis vindt dat er gewerkt moet worden aan een wereld waarin vrouwen niet alleen gelijk zijn aan mannen, maar 'ook van elkaar houden'. "Ook als je elkaar niet begrijpt of denkt dat je bang voor elkaar bent."

Thompson wint goud op 100 meter

Er werd ook gelopen in Peru, bijvoorbeeld de 100 meter sprint waarop de Jamaicaanse Elaine Thompson zich liet gelden. Thompson sprintte naar het goud, en niet eens in een buitengewone tijd.

De tijd van 11,18 seconden, gelopen in lastige omstandigheden, liet het publiek, dat op meer had gehoopt, koud. De regerend olympisch kampioen bleef wel ruim Michelle-Lee Ahye (11,27) en Vitoria Cristina Rosa (11,30) voor.

Eerder dit jaar liep Thompson al 10,73. Ze geldt als een van de grote concurrenten voor Dafne Schippers tijdens de WK atletiek in Doha eind september.

STER reclame