NOS Wielrennen

Jonkie Evenepoel declasseert concurrentie op EK tijdrijden

Superieure Evenepoel rijdt naar goud op EK tijdrijden

Remco Evenepoel is Europees kampioen tijdrijden geworden. Het Belgische supertalent, zaterdag nog winnaar van de Clásica San Sebastián, bleef in Alkmaar op een podium vol verrassingen de Deen Kasper Asgreen en de Italiaan Edoardo Affini ruim voor.

De pas 19-jarige renner van Deceuninck-QuickStep was een klasse apart op het 22,4 kilometer lange parcours. Met een snelheid van bijna 54 kilometer per uur raffelde hij het rondje af in 24 minuten en 55 seconden. De eerste verliezer moest 18 seconden toegeven.

Jos van Emden was de beste Nederlander. De 34-jarige renner van Jumbo-Visma moest op 0.30 van de winnaar genoegen nemen met de achtste plaats. Sebastian Langeveld werd tiende.

Na zijn onwaarschijnlijke prestaties als junior vorig jaar bij de WK op de weg, waar hij zowel de wegwedstrijd won als de tijdrit, werd hij in België al de nieuwe Eddy Merckx genoemd.

Dat leek nog wat voorbarig misschien, maar inmiddels rijgt Evenepoel wel de overwinningen aaneen. Zijn zege in de Ronde van België in mei was al indrukwekkend en zaterdag voegde hij de daar minstens zo imposante zege in de Clásica San Sebastián aan toe.

Pas 19-jarige Belg Evenepoel stunt in San Sebastián

In Alkmaar ontbraken weliswaar de zes renners die bij de vorige drie EK's op het podium stonden, zoals Victor Campenaerts (winnaar in 2017 en 2018) en Jonathan Castroviejo (winnaar in 2016). Maar of zij wat had kunnen uitrichten tegen Evenepoel, is zeer de vraag.

Na het eerste meetpunt was Evenepoel al 0.09 sneller dan Asgreen en de andere erkende tijdrijdspecialisten, zoals Alex Dowsett en Stefan Küng, kwamen evenmin in de buurt van de ontketende Belg.

Tranen

Toen ook zijn als laatste gestarte landgenoot Yves Lampaert niet aan zijn tijd was gekomen, biggelden de tranen bij Evenepoel over de wangen.

In een eerste reactie toonde de jonge Belg direct zijn grootsheid. "Ongelooflijk... vorige week San Sebastian en nu dit... Maar dit is niet mijn overwinning, wel die van Bjorg Lambrecht en van mijn ploegmaat Stef Loos."

Lotto-Soudal-renner Lambrecht kwam deze week om het leven na een val in Polen. De 19-jarige Loos verongelukte in maart dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl