Aanhangers van ex-president Almazbek Atambajev omringen een lid van de speciale troepen
NOS NieuwsAangepast

Oud-president Kirgizië alsnog gearresteerd na bestorming woning

Kyrgizische speciale troepen zijn erin geslaagd om oud-president Almazbek Atambajev te arresteren. De troepen bestormden voor de tweede keer het terrein waar het huis van Atambajev staat, na de mislukte poging van gisteren.

Toen mondde een verrassingsaanval om Atambajev te arresteren uit in een explosie van geweld. Aanhangers van Atambajev verzetten zich tegen de elitetroepen die de arrestatie moesten uitvoeren. Daarbij kwam een lid van de elite-eenheid om het leven en raakten tientallen mensen gewond.

De elite-eenheid drong het terrein van de woning van Atambajev binnen toen hij daar aanhangers te woord stond.

Op beelden op sociale media is te zien en te horen dat er wordt geschoten en er zijn beelden van de inval.

Verrassingsaanval om oud-president Kirgizië faalt volkomen

Volgens lokale media had Atambajev zich verschanst in zijn woning. Daar werden ook een tijdlang zes leden van de elitetroepen vastgehouden door aanhangers van de ex-president.

Vanmiddag kwamen de ordetroepen beter voorbereid aan bij de woning. Zo'n duizend agenten met waterkanonnen en flitsgranaten wisten de oud-president uiteindelijk te overmeesteren. Of daar nieuwe slachtoffers bij zijn gevallen, is niet duidelijk.

De huidige president Sooronbai Jeenbekov heeft de regering opdracht gegeven maatregelen te nemen om "het recht te laten zegevieren voor vrede en veiligheid in het land". Hij zei dat Atambajev "eerst vooral gezocht werd als getuige, maar nu voor een ernstig misdrijf".

Vermeend machtsmisbruik

De oud-president wordt verdacht van corruptie en zijn immuniteit werd in juni opgeheven. Een bevel om zich over te geven aan de politie vanwege vermeend machtsmisbruik heeft hij steeds genegeerd.

Vorige maand reisde hij naar Moskou voor een gesprek met de Russische president Poetin, maar die schaarde zich aan de kant van Jeenbekov. In een verklaring zegt Atambajev nu dat de beschuldigingen van corruptie aan zijn adres een politieke achtergrond hebben.

Almazbek Atambajev was van 2011 tot 2017 president van Kirgizië, dat na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 onafhankelijk werd. Hij werd in 2017 opgevolgd door Jeenbekov.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl