Pakistaanse demonstranten steken een foto van de Indiase premier Modi in brand AFP

India heeft de afgelopen dagen al honderden mensen gearresteerd in de deelstaat Kashmir. Het gaat om politici, hun medewerkers en separatistenleiders.

De Indiase regering wil de speciale status van de deelstaat intrekken en om protest te voorkomen worden politiek leiders opgepakt. Ook is het Indiase deel van Kashmir afgesneden van de buitenwereld. Internet en telefonie zijn platgelegd en samenscholingen zijn verboden.

Verenigde Naties

De Verenigde Naties maken zich zorgen over de maatregelen die India heeft genomen. "Dit past in een eerder patroon, maar het is een heel ander niveau", zegt de woordvoerder voor Mensenrechten. "Dat we nu haast geen berichten meer krijgen uit het Indiase deel van Kashmir, is erg verontrustend."

"De schendingen van mensenrechten zullen verergeren in de regio door deze nieuwste maatregelen", vervolgde de woordvoerder. Volgens hem zijn de maatregelen slecht voor het democratisch proces en kunnen zij zelfs leiden tot buitengerechtelijke executies.

Pakistaans protest

India maakte maandag bekend dat het de speciale status van de moslimregio in het hindoeïstische land wil intrekken. Het wordt dan mogelijk voor buitenstaanders om er land te kopen en de grote autonomie van de deelstaat verdwijnt.

Het besluit is de meest vergaande politieke actie in bijna zeventig jaar rond de conflictregio in de Himalaya. Pakistan, dat meerdere keren oorlog voerde over de regio, zegt dat India internationale verdragen schendt, en heeft zijn ambassadeur teruggetrokken. Een speciale spoorverbinding met India is vanwege het Indiase besluit opgeschort.

Sohail Mahmood, de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat Lahore geen militair conflict wil, maar graag tot een politieke oplossing wil komen.

Toespraak Modi

De Indiase premier Modi heeft voor vanavond een radiotoespraak aangekondigd, waarin hij voor het eerst het volk zal toespreken over de crisis.

Hoe zit het ook alweer met het conflict in Kashmir? We leggen het uit in deze video:

Dit is waarom er al 70 jaar strijd is om Kashmir

STER reclame