NOS NieuwsAangepast

Mogelijk geval ebola in Maasstad Ziekenhuis Rotterdam blijkt loos alarm

De hulpdiensten in Rotterdam zijn de afgelopen avond massaal uitgerukt voor een mogelijk geval van ebola. Een vrouw meldde zich bij de huisartsenpost van het Maasstad Ziekenhuis met verschijnselen van de zeer besmettelijke ziekte. Later op de avond meldde de Veiligheidsregio dat de ziekte niet bij haar was aangetroffen.

Tientallen mensen mochten het ziekenhuis enige tijd niet verlaten. Ook mocht er gedurende het onderzoek niemand naar binnen.

Gezondheidsinstituut RIVM liet eerder al weten dat de kans op ebola erg klein was. De vrouw met de ziekteverschijnselen komt uit Congo, maar niet uit een gebied waar de ziekte heerst.

Ebola-protocol

Het Maasstad Ziekenhuis stelde het ebola-protocol in werking op basis van de ziekteverschijnselen van de patiënte en het feit dat ze uit Congo kwam, legt internist Jan den Hollander uit. "Ze was ziek sinds een dag of drie, met koorts en braken, ook al voordat ze op het vliegtuig stapte. Dan heb je risico op ebola, omdat je uit Congo komt."

Internist Jan den Hollander over het verloop van de dag:

Internist: 'We zijn in volledige ebolapakken naar binnen gegaan'

De vrouw werd opgevangen in een speciale luchtgefilterde ruimte. Die ruimte is er sinds het ziekenhuis het ebola-protocol in 2014 heeft opgesteld. "Er was natuurlijk wel risico voor alle mensen die contact met haar hadden gehad. We hebben gekeken hoe ziek ze was en we hebben gevraagd waar ze geweest was en met wie ze contact had gehad."

Op basis van alle gegevens werd in overleg met andere ziekenhuizen, het RIVM en de GGD afgeschaald, vooral omdat de vrouw niet uit een risicogebied kwam.

Ze wordt nog wel onderzocht, zegt de internist. "Gewoon op ziekte. Iedereen uit Afrika met koorts onderzoek je op malaria bijvoorbeeld, maar ook op allerlei andere infectieziekten. Want ze heeft wel wat, en dat loopt nu."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl